Голям ВиК ремонт затваря една лента от бул. Сливница за два месеца

Софийска вода ще инвестира 40 милиона лева за подобряване на услугите през тази година

Светослав Метанов 25 февруари 2020 в 14:21 3814 0

Направените инвестиции за 2019 г. са в размер на 47.135 млн. лв. при планирани 46 млн. лв., т.е. имаме преизпълнение по този показател, заяви изпълнителният директор на Софийска вода Васил Тренев на брифинг.

Той посочи, че Софийска вода е вторият по големина инвеститор във ВиК сектора у нас след държавата.

"По-важното е, че много от показателите ни са най-добри и се класираме на водещо място сред ВиК дружествата в страната", добави Тренев.

Инвестиционната програма за тази година е в размер на 40 милиона лева и ще бъде насочена към модернизация на мрежата на компанията и мерки за намаляване на загубите на вода, които за миналата година са били под 43%, но до края на 2020 г. трябва да паднат под 41 на сто. Това ще стане чрез системи за смарт метъринг и акустични сензори, които по-бързо ще откриват скрити течове по мрежата.

Основните инвестиции през тази година на столичното ВиК ще бъдат за рехабилитацията на 40 километра водопровод, построяването на 2 километра нова канализация, както и реконструкцията на още 2 километра съществуващи канали. Паралелно с това компанията изгражда пореден метан танк, с който има амбицията да стане енергийно независима, произвеждайки енергия от отпадните води.

Освен това през 2020 година ще се изгради водопровод между Бистрица и Кокаляне и ще бъде подобрен капацитетът на канализацията в Модерно предградие и Суходол.

Сериозен ремонт на водопровода предстои съвсем скоро по бул. "Сливница". Той ще е в участъка от кръговото движение на Сточна гара до кръстовището на ул. "Раковски" и ще създаде временни неудобства с трафика. Началото на строителните дейности ще е на 3 март, а оконателното завършване на проекта се очаква да е в края на април. Заради модернизацията на тръбите в участъка от Сточна гара до "Раковски" ще бъде затворена една от общо четирите ленти. Само в района на кръстовището на бул. "Сливница" с "Раковски" затворените ленти ще са две. За 10 дни обаче ще бъде затворен участък от близката ул. "Константин Стоилов". Според представителите на Софийска вода обаче този ремонт е изключително наложителен и ще подобри значително качеството на водата в района.

Според данните на ВиК дружеството 87 процента от софиянци са доволни от качеството на услугата, а 76 на сто от хората пият чешмяна вода. Събираемостта на сметките на "Софийска вода" е 96 процента, което е доста над средните за страната 87,5%.

Изпълнителният директор Васил Тренев обяви, че се надява още тази година държавата да спази ангажимента си и още тази година да започне ремонт на стената на язовир Бели Искър, която е в плачевно състояние. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови