Горанов: 9% ДДС за някои стоки означава 24% за останалите или 17-18% данък печалба

Светослав Метанов 20 май 2020 в 14:24 12188 2

Министерството на финансите изпрати до парламентарната комисия по бюджет и финанси дълъг списък с възражения срещу законопроектите, предвиждащи намаления на ДДС ставките за различни групи стоки. Днес депутатите разглеждат внесените предложения на първо четене.

Ведомството на Владислав Горанов е категорично против намаляването на данъка за каквито и да е стоки и прогнозира сериозни щети в приходната част на бюджета, ако законопроектите се приемат.

Според МФ предложението да се намали размерът на ДДС от 20% на 9 процента за стоките за деца до 3 години (бебешки храни, лекарства, памперси) ще доведе до загуба от 39 милиона лева. Други 13 милиона лева няма да влязат в хазната на годишна база, ако се приеме редуцирана ставка за книги и учебници. Обещаният от премиера Бойко Борисов "бонус" за заведенията би ощетил бюджета със 150 милиона лева на година, изчисляват от екипа на финансовия министър.

Най-сериозните загуби за приходната част на бюджета обаче биха дошли от намаляване на ДДС ставката за храните и лекарствата. Изчисленията на МФ показват редукция на постъпленията от 1,538 милиарда лева. Редуциран данък на доставките на общи туристически услуги би означавал 19 милиона загуба, а същото за фитнес залите - 4 милиона лева щета. Така от ведомството на Горанов стигат до извода, че предлаганите от депутатите от различни парламентарни групи ставки биха довели до намаляване на бюджетните приходи с 1,763 милиарда лева или с 16,57 процента на приходите по ЗДДС за годината.

От финансовото министерство отиват и по-далеч в становището си. В него изрично се посочва, че ако бъдат приети подобни намалени ставки за изброените стоки, то за всички останали данъкът трябва да се повиши, за да няма щета за хазната.

"Следва да се отбележи, че за да бъдат компенсирани бюджетните загуби от редуцираните ставки, ще бъде необходимо увеличаване на ставката на корпоративния данък на 17-18% или на стандартната ставка на ДДС на 24 процента", пише в становището на МФ.  

Освен това от ведомството са категорични, че редуцираните ставки на ДДС ще увеличат риска от данъчни измами и няма да постигнат какъвто и да е положителен ефект на намаляване на крайните цени за потребителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12362

2

Хуан

20.05 2020 в 15:35

Т.е се разбира, че от намаление на ДДС за ресторанти, фитнеси, стоки за деца до 3 години, книги и учебници, бюджетът ще загуби едва 200 млн (без да се отчита евентуален положителен ефект от по-висока събираемост), а от намаление на лекарства над 1,5 млрд. Ми да не намаляват ДДС на лекарствата.

3810

1

Пенчо бре

20.05 2020 в 14:46

Ето сега Боцата ще го уволни, като борец за правда и Богоборец, а не като бездомник и мошеник!