Горанов: Виенска инфраструктура с пернишки данъци няма

ОFFNews 23 март 2018 в 16:17 8173 7

Няма как да има виенска инфраструктура с пернишки данъци. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на днешния парламентарен контрол. 

Според него проблемът с финансовата децентрализация на общините минава през изключително ниското и неадекватно облагане на имущество в България.

"Имуществените данъци са за общините, облагането на доходите е за държавата. Не е дошъл моментът да се откажем от приходите си, за да помогнем на общините. Данъците върху недвижимо имущество се разминават сериозно с тези на Запад. Няма как да имаме виенска инфраструктура с пернишки данъци", обясни Горанов.

В кулоарите на парламента Горанов коментира и съобщението на НАП, че за периода 2000 - 2017 г. от ДДС несъбраните вземания по ревизионни актове са в размер на 5,8 млрд. лв. "Това е ежедневна битка, която продължава да се води. Всяка година актуализираме законодателството така, че да намалим възможността за злоупотреби и прехвърляне на дългове на малоимотни и безимотни граждани", каза финансовият министър. 

Той добави, че всяка година законодателството се изменя, за да намалим възможността за злоупотреби и прехвърляне на дългове на малоимотни и безимотни граждани.

На въпрос дали са разкрити схеми за източване на ДДС, финансовият министър отговори:" Изобретателността на тези, които искат да нарушат закона, е безгранична и затова и изобретателността на НАП и законодателя трябва да е на ниво".

"Това, което НАП е предоставила като информация са доначислените, в резултат на дейността на НАП, допълнителни вземания по ДДС. Иначе общият размер на ДДС, събран за 17-годишен период, е близо 200 млрд. лв. ДДС-то е предмет на изключително голям натиск от страна на нелоялния бизнес, който се опитва да го задържи за себе си, тъй като той е прехвърляем данък и е лесно некоректният български търговец да реши, че данъкът му се полага на него", коментира Горанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

7

Стефан

23.03 2018 в 22:52

Може ли по-подробен списък на фалитите?

23293

5

Стефан

23.03 2018 в 22:18

Викаха и "НРБ - СССР - вечна дружба!" Беше характерно скандиране на манифестациите за Девети септември и Първи май.
Няма да забравя, как пиехме водка с една колежка в нейната кухня през 90-та, на "Батемберг". Особена жена, с устойчиви антикомунистически убеждения от преди това. На площада имаше седесарски митинг, ма бяхме решили да го пропуснем. И как с тая жена, която можеше да ми е майка, се прегръщахме от ужас въпреки водката, когато през прозореца влезе същото скандиране. "НРБ - ЮЕсЕй - вечна дружба!"

 
X

Да помогнем на украинските деца!