Хампарцумян: Лихвите ще са поносими, ако икономиката расте

OFFNews 07 декември 2018 в 09:35 2480 1

„Догодина лихвите няма да тръгнат рязко нагоре и ще бъдат поносими, особено ако икономиката расте”. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян пред Нова телевизия.

Коментарът му бе по повод прогнози на експертите, според които лихвите ще скочат драстично през 2019 г.

Преди ден председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петър Андронов предупреди пред бТВ, че идва краят на ниските лихви не само в България, но и навсякъде.

Хампарцумян обясни, че ако тези очаквания станат реалност, то дълговете на големите държави ще станат непосилни за самите тях.

„Ако има нещо, за което трябва да се притесняваме, това е да запазим темпа на растеж на икономиката”, категоричен бе банкерът.

Той коментира още, че е нормално и банките да генерират печалби, при положение че икономиката и брутният вътрешен продукт нарастват. Трябвало обаче регулаторните органи да следят за това таксите, които налагат финансовите институции, да бъдат нормални.

Хампарцумян коментира и идеята БНБ да регулира размера на кредитите, които се отпускат на определени лица, така че заемите да са съобразени с доходите на кредитоискателя.

„Това е с цел да се предпазят хората от свръхзадлъжняване. У нас, на системно ниво, такова свръхзадлъжняване няма. Българинът е доста консервативен и разумен, когато става дума за взимане на кредит”, каза банкерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11936

1

Христо Венев

16.01 2019 в 14:45

Кога т.н. финансисти ще разберат, че лихварството трябва да се криминализира? Кога правистите - заклети магистрати ще осъзнаят, че словосъчетания като "законова лихва", са правен абсурд? Да се приема аморалната същност на лихвата за нещо нормално и естествено е изключително корумпиращо и деструктивно...
 
X

Да помогнем на украинските деца!