И парите в Китай под 14-дневна карантина

OFFNews 17 февруари 2020 в 10:58 3534 0

Снимка moerschy/Pixabay

Банкнотите в Китай ще минават през 14-дневна карантина като част от мерките срещу разпространението на коронавируса, от който досега са заболели 71 000 души.

Правителството издаде предписание към банките да не пускат пари в обращение, преди да ги дезинфектират.

Всички постъпили в банките книжни пари трябва първо да минат през обработва с ултравиолетови лъчи и висока температура, а после да престоят "под карантина" две седмици, преди да могат да бъдат теглени от клиенти.

Банкноти, които идват от високорискови места като пазари и болници, ще бъдат третирани по специален начин и ще бъдат връщани в централната банка, вместо да бъдат използвани. Някои от тях вероятно ще бъдат унищожени.

Сред останалите мерки са спиране на някои кешови плащания между засегантите райони.

В най-засегнатия район около Ухан Китайската народна банка пусна в обращение емисия от чисто нови банкноти на стойност 4 милиарда юана.

Към момента няма доказателства колко заразни могат да са банкнотите. Известно е, че коронавирусът не оцелява повече от няколко часа върху повърхности, особено ако се третира с дезинфектант. Знае се обаче, че банкнотите са традиционен носител на замърсявания. Предишни проучвания на американски долари например са показали, че върху банкнотите могат да бъдат открити ДНК от домашни любимци, следи от дрога, бактерии и вируси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови