Ядреният елит на Атомекспо: Атомът е основа за безвългеродната енергия на бъдещето

Иво Петров, пратеник на OFFNews в Москва 20 юни 2017 в 10:37 5072 1

Ядреният елит, който се е събрал в Москва за провеждането на международния форум „Атомекспо 2017“, се обедини около тезата, че ядрената енергия е основа за безвългеродната енергия на бъдещето.

Според базовия сценарий на Парижкото споразумение до 2050 г. делът на чистата енергия трябва да нарасне от 30 до 80%. За целта ядрените мощности трябва да достигнат 900 гигавата. В момента активно изграждане на АЕЦ се извършва в Унгария, Финландия, Индия и Китай, Турция и Египет, коментираха ядрените специалисти в рамките на основната пленарна сесия през първия ден на „Атомекспо 2017“.

Каквото и да говорим винаги трябва да знаем, че на първо място трябва да бъде безопасното развитие на ядрената енергетика, заяви Сергей Кириенко, първи заместник на ръководителя на администрацията на президента на Русия и председател на Надзорния съвет на „Росатом“. Кириенко, който е бивш генерален директор на „Росатом“, прочете приветствено слово от името на президента на Русия Владимир Путин и изрази задоволство от броя на делегатите и участниците в тазгодишното издание на „Атомекспо 2017“.

Кириенко разказа, че когато за първи път държавната корпорация е организирала „Атомекспо“, е имало представители от едва 20 държави. Всяка година нови страни се присъединяват към изложението и правят избор в полза на атомната енергетика, което е положителен знак и в усилията за намаляване на вредните емисии, и за значимостта на ядрената енергетика в живота на съвременния интерес. Ядрената енергетика позволява динамично да се развива икономиката на страните, медицината, промишлеността, селското стопанство и т.н., коментира още Кириенко.

"Само слънцето и вятърът не са достатъчни източници, за да задоволим енергийните си потребности", заяви Алексей Лихачов, генерален директор на „Росатом“.

По думите му, днес в света има два основни енергийни въпроса. Първият е свързан с достъпността до електроенергията, тъй като над 2 милиарда души по света имат проблем с достъпа до електроенергия. А вторият с желанието за съхранение на природата и намаляване на вредните емисии, тъй като въглерода стои в основата на 60% от енергопроизводството в света. Възобновяемите енергийни източници няма да бъдат достатъчни за стабилна базова генерация и осигуряване на пиковото потребление, категоричен е Лихачов.

Генералният директор на руската корпорация е убеден, че дъргосрочната работа на АЕЦ – минимум 60 години на съвременните централи, осигурява прогнозируема цена, възвръщане на инвестициите и осигуряване на планово потребление. За да се случат поетите екологично ангажименти от Париж, до 2050 г. трябва 80% от енергията да се добива от безвъглародни, чисти източници, каквато е и ядрената енергетика. Затова на глобално ниво АЕЦ трябва да достигнат 930 гигавата мощности.

"За последните 5 години за възобновяемите енергийни източници в света са отделени над 1,2 трилиона долара, а за ядрената енегетика – 150 милиарда долара. АЕЦ имат минимум 60 години жизнен цикъл и осигуряват дългосрочно висохотехнологични работни места и високоплатени специалисти", каза още Лихачов.

АЕЦ и ВЕИ не са конкуренти. Те са двете страни на един и същи медал и се допълват, коментираха в кулоарите след сесията и различни ядрени специалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

20.06 2017 в 11:24

Ало, брюксел, какво стана със... САНКЦИИТЕ бе?!
На нас веи - по 560лв kW/h на вас аец по 36лв.
Еах ви аз в "принципите", в "атлантическото партньорство" и "споделените ценности"!
Не ви ли е срам бе? Да му ходите на крака на Император Путин и да му се подмазвате. Да пирувате за наша сметка на неговата трапеза!