Икономическият министър очаква съкращения и намаляване на заплати

На 11 май тръгва финансова програма за макропредприятия с бюджет от 173 млн. лева

OFFNews 07 май 2020 в 11:23 3530 0

Икономическият министър Емил Караниколов очаква съкращения, както и намаляване на заплати в редица сектори. Това стана ясно от негово участие в сутрешния блок на БНТ. 

България не спря всички дейности нито в страната, нито в икономиката, категоричен е икономическият министър. 

"Тепърва трябва да видим какви ще бъдат ефектите в следващите няколко дни, от прекратяването на тези по-тежки мерки и тогава ще направим анализ, но като цяло българската икономика има своите затруднения. Тя е част от европейската, където се говори за изключително тежка рецесия", обясни той. 

Караниколов даде пример с Европейската комисия, която вчера заяви, че се очаква спад над 7,4% за българската икономика.

"Тук има два момента – първо, те много точно казват, че България излезе изключително подготвена като финансова и макроикономическа стабилност. Това според ЕК ще помогне за по-бързото излизане", категоричен е той. 

Министърът на икономиката заяви, че първоначално раздвижване на европейската икономика се очаква след първите 6 месеца на годината, а в последните три месеца се очаква да има завъртане на икономиката, но реално икономически растеж ще има през 2021 година.

Относно съкращенията и намаляването на заплатите икономическия министър добави, че в момента се работи по редица мерки за подкрепа на предприятията. 

"Имаме средносрочни и дългосрочни мерки за справяне с кризата. Дългосрочните са да върнем българската икономика там, където беше преди няколко месеца – икономически ръст, ръст на заплатите в двуцифрен размер последните три години, основната цел е да постигнем тези параметри, с които влязохме в кризата", добави той. 

За фирмите освен кредитите има и други концепции, това са т.н. грантове – безвъзмездните европейски средства, обясни Караниколов.

От думите му става ясно, че на 11 май трябва да се стартират 173 млн. лева от оперативната програма, която е само за микропредприятия с по-широк кръг на услуги. 

В момента в Министерството на икономиката и с екипа на Томислав Дончев и Владислав Горанов разработваме и следваща процедура, която ще бъде за по-големи предприятия – над 100 млн. отново ще имаме бюджет, скоро ще го обявим, там безвъзмездната помощ е и много по-голяма, обясни Караниколов. 

Той добави, че в момента се разработват и продукти в оперативната програма да се подпомогнат и фирмите, които в момента работят и искат да назначават хора, за да станат по-иновативни, по-дигитални и по-конкурентноспособни на техните клиенти.

За туризма Караниколов каза, че там има изключително тежки проблеми. Има проблем и при малки и средни магазинчета, които не работеха и спазваха указанията на Националния оперативен щаб, категоричен е той. 

Караниколов заяви, че предложенията на бизнеса трябва да се разгледат и с Министерството на финансите.

142 000 работни места е спасила мярката 60/40 макар, че много хора я отричаха, а над 2000 компании са получили вече първите плащания - това са около 40 000 работници, добави Караниколов. 

Икономическият министър намекна, че след вдигането на извънредното положение се очаква голям стратегически инвеститор, който от автомобилостроенето, но не прави точно автомобили.

Това е компания, която отдавна следи България, работи се от около година и половина, допълни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови