Има сделка: Домусчиеви купуват Нова тв за 185 млн. евро (обновена)

OFFNews 22 февруари 2019 в 10:53 8977 6

Шведският собственик на Нова телевизия Modern Times Group (MTG) официално потвърди, че фирмата „Адванс медия груп“ на братята Кирил и Георги Домусчиеви купува Нова телевизия.

Двете компании са сключили споразумение за продажбата на 95% от акциите на  Nova Broadcasting Group при оценка на 100% от дружеството от 185 милиона евро. Това е точно толкова, колкото предлагаше и чешкият милиардер Петр Келнер, който обаче не получи разрешение от българския антимонополен орган за финализиране на сделка.

Очаква се сделката да бъде финализирана през второто тримесечие на 2019 г. след одобрение на сделката от страна на КЗК.

Nova Broadcasting Group има общо 7 телевизионни канала и допълнителен голям онлайн медиен бизнес - "Нетинфо". Медиите в нея достигат средно до 74% от населението на България всеки месец. За медийната структура работят 650 души.

Георги Домусчиев, изпълнителен директор на „Адванс Пропъртис“ ООД: „Инвестицията ни в „Нова Броудкастинг Груп“ е стратегическа за нашия инвестиционен холдинг. Възнамеряваме да продължим успешното развитие на медията, опирайки се на качеството и доказания професионализъм на хората и мениджърите, работещи в групата на „Нова“. Неслучайно медията е водеща в страната. Възнамеряваме да поддържаме досегашната политика на „Нова Броудкастинг Груп“ за обективна публицистика, лоялност към зрителите и партньорите, както и високо качество на съдържанието и програмите“.

Йорген Линдеман, президент и главен изпълнителен директор на MTG коментира, че сделката е част от стратегическото решение да бъдат намерени нови собственици, които да инвестират в развитието на медийната група в България.

Официалното съобщение на „Адванс Медиа Груп“ ЕАД гласи:

„Адванс Медиа Груп“ ЕАД и шведската медийна група Modern Times Group (MTG) подписаха договор за продажба на „Нова Броудкастинг Груп“ АД. Общата стойност на сделката е 185 млн. евро. Споразумението предвижда българската компания да придобие 100% от „Нова телевизия“ и мажоритарен дял в „Нет Инфо“.

Прехвърлянето на собствеността подлежи на регулаторно одобрение от страна на Комисията за защита на конкуренцията, а финализирането на сделката се очаква да е факт през второто тримесечие на 2019 г.

„Нова Броудкастинг Груп“ АД притежава най-голямата медийна група в България. В портфолиото на компанията влизат 7 телевизионни канала. Компанията е най-големият участник на онлайн пазара в страната, достигайки до около 75% от хората, използващи интернет в България.

Приходите от продажби на „Нова Броудкастинг Груп“ АД за 2018 г. се оценяват на 112.5 млн. евро, а оперативната печалба (EBIT) е достигнала 21.8 млн. евро. В компанията работят 650 души.

Георги Домусчиев, изпълнителен директор на „Адванс Пропъртис“ООД :

„Инвестицията ни в „Нова Броудкастинг Груп“ е стратегическа за нашия инвестиционен холдинг. Тя ни дава възможност да навлезем в един перспективен и нов за нас индустриален сегмент. Възнамеряваме да продължим успешното развитие на медията, опирайки се на качеството и доказания професионализъм на хората и мениджърите, работещи в групата на „Нова“. Неслучайно медията е водеща в страната. Възнамеряваме да поддържаме досегашната политика на „Нова Броудкастинг Груп“ за обективна публицистика, лоялност към зрителите и партньорите, както и високо качество на съдържанието и програмите. Надяваме се с нашата финансова подкрепа медията да продължи да се развива ускорено и да предлага все по-добър и интересен продукт на зрителите. Не на последно място, ще окажем значителна подкрепа за утвърждаването на „Нова“ като „българската телевизия“ със запазването и включването в програмите на все повече български сериали, филми и развлекателни програми“.

„Адванс Медиа Груп“ ЕАД е дъщерна компания на инвестиционния холдинг „Адванс Пропъртис“ ООД , собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. „Адванс Пропъртис“ ООД притежава 117 компании в 23 държави от 10 различни индустрии. В портфолиото на холдинга е мултинационалната фармацевтична група „Хювефарма“. Инвестиционното дружество притежава и българската корабна компания със 126-годишна история „Параходство Български Морски Флот“ АД, както и пристанищния оператор „БМФ Порт Бургас“ ЕАД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11769

6

Dafack

22.02 2019 в 19:14

От де толкова пара тоя миндил бе?!

17439

5

мнение от IP

22.02 2019 в 15:37

Снимката казва всичко.

5900

4

Старши

22.02 2019 в 13:18

Номера е първо да купиш боко, от там нататък е лесно , отборче, пристанище, БМФ, телевизийка каквото искаш , боко е насреща и задника ще си продаде .

10571

3

Hissarion

22.02 2019 в 11:56

ГЕРБ си отгледа чудовище, по-алчно от Шиши и по-нагло от деветдесетарските мутри.

3910

2

Georgi Gracata

22.02 2019 в 11:42

Телевизия за апартамент,като кон за кокошка?Само,че баце още не е цар,а и каменаря ни е кокошкар и има птицеферма от политически квачки само дето вместо пилета мътят кит върху, които уж се крепял света.

4005

1

МАНГО

22.02 2019 в 10:58

След 15 години вече си местя пощата от АБВ - не искам Домус ага да има достъп до кореспонденцията ми.