Имотите в страната бележат ръст от 6 до 8 процента

OFFNews 11 март 2018 в 09:02 7159 0

Имотите във Варна поскъпнали с 5% за година

Цените на имотите в цялата страна бележат плавен ръст от 6% до 8%. Ръстът се отчита в големите градове, отбеляза той, докато в малките градове той е доста по-нисък. Заради спада на лихвите по кредитите търсенето на имоти се е увеличило, каза пред БНТ Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агенция за недвижими имоти.

Цените на наемите също вървят нагоре, подчерта той, особено на местата с аутсорсинг и IT компании. Повишаването на цените се дължи отчасти и на директните полети на нискотарифни компании до големите градове в България.

Като цяло, лихвите по кредитите са на едно ниско историческо ниво. Така или иначе заплатите плавно вървят нагоре. На последно място, от години има интерес към големите градове, който води до много хора, които желаят да се установят там, коментира Богданов.

Имотите във Варна са поскъпнали средно с 5% за година, показват данните на Националния статистически институт.

Градът е сред петте в страната, в които се наблюдава ръст на реализираните сделки. Купувачите на имоти са предимно българи или сънародници, които живеят в чужбина и са решили да се приберат в родината си. Чужденците, предимно руснаци и англичани, също проявяват интерес към покупката на апартамент във Варна.

Семействата предпочитат да закупуват жилища тип ново строителство пред панелното. Специално за Варна търсенето на нов дом е във всички райони на града.

Най-голям е интересът на инвеститорите към апартаментите с една и две спални - двустайните и тристайните, коментира Добромир Ганев от Национално сдружение Недвижими имоти.

Водещо при закупуването на имот е и неговата цена. За Варна разликата между центъра и крайните квартали може да бъде двойна. Цените варират от 400 евро в по-отдалечените квартали до 1500 евро в централната градска част.

Заедно със скока на цените се наблюдава и появата измама с фалшиви обяви - за да осъщестят сделка, някои от брокерите посочват по-ниска цена за имота без знанието на собственика. Така обявата излиза сред първите резултати при търсене в интернет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови