Инерком: Дългът ни за покупката на ЧЕЗ няма да се отрази върху цената на тока

OFFNews 17 април 2018 в 21:08 4159 0

След приключване на сделката, през следващите три години „Инерком“ ще работи по цени, които са утвърдени от КЕВР по предложението, направено от ЧЕЗ, който все още е собственик на дружествата.

Това обясни Милена Стоева, която е председател на Съвета на директорите на „Инерком“. Днес представители на дружеството бяха изслушани от депутатите от Временната парламентарна комисия за ЧЕЗ

Стоева съобщи още, че компанията не е участвала в изготвянето на подаденото от страна на ЧЕЗ пред КЕВР предложение.

“Знаете, че нито едно дружество в България не може да вдига цената на електрическата енергия еднолично. Цената на електрическата енергия се определя от КЕВР, който е независим орган. Да не забравяме, че „Инерком“ все още не е собственик на дружествата и не може да има отношение към подаденото пред Регулатора заявление за утвърждаване на цени на електрическата енергия за следващия регулаторен период”, заяви Милена Стоева

Тя уточни, че когато сделката бъде затворена, "Инерком" ще наследи новите цени за следващите три години. Дружеството няма да може да ги предоговаря, въпреки промяната на собствеността, и ще трябва да работи при тези условия.

Стоева беше категорична, че кредитът, който „Инерком“ ще вземе за закупуване на компаниите не влияе върху цената на електрическата енергия и не е разходоопределящ елемент, на базата на който се определя цената на ел. енергията и мрежовите услуги от КЕВР.

“За финансирането на сделката за ЧЕЗ „Инерком“ разговаря с банкови институции с висок кредитен рейтинг”, заяви пред Времената парламентарна комисия Веселин Захариев, партньор в компанията „Мейн кепитал“, която е финансов консултант на „Инерком“ по сделката за придобиването на българските активи на ЧЕЗ.

Той увери народните представители, че имената на финансиращите банки ще станат известни преди финализирането на сделката и прехвърлянето на акциите, както и че притесненията за прозрачността на финансирането са неоснователни, тъй като финансирането на сделка от подобен мащаб може да се извърши единствено по утвърдени финансови стандарти и подлежи на проверка от компетентните по въпроса институции след нейното приключване.

Веселин Захариев обясни още, че финансирането и самата сделка се извършват в страни-членки на Европейския съюз и банковите транзакции в него подлежат на строга регулация и контрол, и това важи с още по-голяма сила, когато става дума за публични компании.

По-рано през деня „Инерком“ внесе в деловодството на Парламента писмен отговор на писмо, изпратено до Временната парламентарна комисия от синдикалните лидери на КНСБ и Подкрепа, в което те изразяват загриженост за социалните параметри на сделката за придобиване на българските активи на ЧЕЗ. В отговора на „Инерком“ се посочва, че компанията проявява национално отговорно поведение и ангажираност, както и че на 4 април нейни представители вече са се виждали със синдикалните организации в дружествата на ЧЕЗ.

„В открит диалог с тях дискутирахме всички поставени въпроси и можем категорично да заявим, че социално напрежение в дружествата на ЧЕЗ няма, притеснения относно запазването на работните места, доходите и социалните придобивки на хората няма“, се казва в писмото до Временната комисия.

В писмото се заявява още, че за "Инерком" е "ценен всеки един от служителите на ЧЕЗ, който с доказан професионализъм години наред се е грижил за сигурността и качеството на доставките на ел. енергия за всички потребители и клиенти на компанията. В дружествата на ЧЕЗ в България работят 3 275 служители, на които „Инерком" ще разчита и след приключване на сделката"

От дружеството възнамеряват да запазят нивото на социалните придобивки, които служителите получават към момента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови