Искаме сътрудничество с Русия за строежа на АЕЦ Белене, обяви енергийният министър

OFFNews 25 октомври 2018 в 18:43 4947 1

“Енергетиката заема водещо място в двустранните българо-руски отношения. Руската федерация е важен партньор на страната ни в енергийната сфера, основен доставчик на нефт, природен газ и ядрено гориво”. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на шестнадесетото заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, което се провежда в Москва под съпредседателството на министър Петкова и Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията на Руската федерация.

Енергийният министър отбеляза и постигнатите заедно с руската страна отлични резултати в процеса по удължаване живота на двата блока на АЕЦ „Козлодуй“.

“Както е известно, в резултат на ползотворния и конструктивен диалог с руските ни партньори, пети блок получи нов десетгодишен лиценз през миналата година. За шести блок това предстои”, допълни тя. Българската страна информира за предстоящата процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ и изрази очакванията си за ползотворно сътрудничество с Росатом като конструктор и производител на оборудването за проекта.

В изказването си пред участниците в заседанието министър Петкова отбеляза ползотворния и конструктивен диалог, който съществува между двете страни в областите от взаимен интерес. „Взаимната търговия се увеличава, разчитаме тенденцията да се задълбочи. В тази връзка подкрепяме всички форми на двустранно сътрудничество. Виждаме сериозно поле за сътрудничество при изграждане на инфраструктурни обекти, в частност в областта на енергетиката“, поясни Мантуров.

Дългогодишното сътрудничество в областта на транзита и доставките на природен газ се задълбочава с подписаната през миналата година Пътна карта за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, акцентира министър Петкова. Тя изрази задоволство и от подписаните между „Булгаргаз“ и „Газпромекспорт“ допълнения към договора за доставка на природен газ, които осигуряват условия за последващо водене на разговори.

По време на заседанието българската страна запозна партньорите си и с междинните резултати от предпроектното проучване за газоразпределителния център „Балкан“. България разглежда руския природен газ като един от източниците за захранване на хъба. Отбелязано бе продължаването на реализацията на заложените в подписаната през 2017 г. пътна карта за развитие на газопреносната инфраструктура на българска територия.

В рамките на заседанието бяха разгледани и други въпроси от различни области на двустранното икономическо сътрудничество – взаимната търговия, туризма, селското стопанство, информационните технологии, корабостроенето, транспорта и други. В областта на туризма бе подписана Програма за съвместни действия между Министерството на туризма на Република България и Федералната агенция за туризъм на Руската федерация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

26.10 2018 в 01:21

Че с кого другиго?
На този континент нефт, газ, и атомни реактори има само на едно място.
Е, има и алтернативи:) Като в Киев. Където вече се греят с фъшкии и кто друго има. Макар че друго вече няма. А това НЕ Е блокадният Ленинград.
Клоуни. За Украйна не знам - за наште гинки е очевидно.