Иван Георгиев, ИТС: TollPass ще осигури заплащане на тол такси онлайн и в брой чрез партньорската си мрежа

Явор Цветков 21 август 2019 в 14:48 6397 0

Иван Георгиев - "Интелигентни трафик системи"

- „Интелигентни трафик системи“ АД вече има един осъществен проект – уеб платформата за продажба на електронни винетки, която стартира през януари 2019 г. Ако го сравните с настоящия Ви проект за тол таксуване на тежкотоварни автомобили, какво е различното?

- Като първи етап ИТС разработи и успешно въведе в експлоатация платформата за продажба на електронни винетки онлайн - Vinetki.bg. Този първи етап изискваше сериозна работа и инвестиции. В сравнение с толинга за тежкотоварни автомобили, тази част от целия проект е в пъти по-малка.

Системата за отчитане и събиране на тол такси от тежкотоварни автомобили е значително по-сложна. В момента работим по изграждането на тол платформа TollPass.bg. В продължение на месеци проектантите на системата планират всеки детайл; само отделните бизнес процеси, и то на най-ниско ниво, са близо 200. От конкретната ни работа мога да споделя, че само представянето им, без дискусиите на отделните бизнес процеси, отнема около пет дни. Затова не е лесно с няколко думи да се представи сложността на системата за заплащане на тол такси.

- Увеличават ли се онлайн продажбите на електронни винетки чрез уеб платформата Vinetki.bg? Усъвършенствате ли я с оглед нуждите на шофьорите?

- Всички знаем, че през летния сезон трафикът на чуждестранни туристи през страната се увеличава. За да ги улесним, онлайн порталът Vinetki.bg вече може да бъде ползван на осем езика. До старта на тол системата всички категории превозни средства – както лекотоварните, така и тежкотоварните, трябва да притежават винетки, за да се движат по платената пътна мрежа.

Също така, от 1 юли 2019 г., може да се закупи електронна винетка както от интернет сайта Vinetki.bg, така и от TollPass.bg. И от двете платформи на „Интелигентни трафик системи” АД онлайн покупката става чрез банкова карта. Онлайн плащанията минават през Борика и те обработват банковите детайли за сметки и номера на карти.

Тенденцията е да се увеличават онлайн продажбите, все повече клиентите свикват със спецификата на продукта електронна винетка и разбират колко бързо и удобно е да заплатиш винетната такса онлайн.

Разбира се, електронни винетки може да бъдат заплатени и в брой в над 7000 точки за продажба на изградената от ИТС партньорска мрежа: бензиностанциите ОМВ, ЛУКОЙЛ, Еко България, Петрол, магазините на А1, касите на EasyPay, сервизните центрове Тахо Венци и клоновете на Български пощи.

- Как ще обслужвате потребителите след старта на тол системата? Какво предвиждате като услуги за тях?

- Със стартирането на новата тол система в България "Интелигентни Трафик Системи" АД, като партньор на АПИ, ще осигури за своите клиенти високотехнологично решение за отчитане на тол такси. Специално внимание отделихме как да създадем бранд, който да е лесно разпознаваем за клиентите и асоциира услугата с бранда. Така се спряхме на TollPass.

Българската електронна тол система е базирана на технология за глобално сателитно позициониране и GSM технология за предаване на данни. За функционирането на системата не е необходима допълнителна инфраструктура като тол станции, бариери или каси за плащане. Основен елемент на решението за тол таксуване, предлагано от ИТС, е бордовото устройство TollPass, което се инсталира в автомобилите, подлежащи на таксуване.

Бордовото устройство автоматично отчита ползването на платената пътна мрежа чрез засичане на изминатото разстояние и в зависимост от класа на пътя и характеристиките на превозното средство - общо тегло, емисионен клас и брой оси. Чрез GSM модула в бордовото устройство данните се изпращат в реално време към централната система на TollPass за изчисление на дължимата тол такса.

За да осигурим качествено обслужване на подобна обществена услуга с потребители на различно ниво на технически познания, както от България, така и от чужбина, изграждаме толинг платформа за пътни такси за тежкотоварни автомобили - TollPass.bg.

За големите компании и професионални превозвачи предвиждаме обслужване на място чрез персонални мениджъри.

Разработваме портала за самообслужване, в който всеки ще може да закупува еднократни маршрутни карти, да заяви бордово устройство, като избере начин на плащане: с предплатена сметка или абонамент; да добавя, премахва и управлява своите превозни средства; да преглежда своите сметки и изтегля съответните фактури; да заплаща дължимия тол по банков път, с банкова или горивна карта.

 Системата за отчитане и събиране на тол такси от тежкотоварни автомобили е значително по-сложна, в сравнение с тази за покупката на електронни винетки. Като сравнение - софтуерната платформа за продажба на винетки използва близо 40 сървъра, а цялостната система за тол такси ще използва над 150 сървъра. В продължение на месеци проектантите на системата планират всеки детайл. В момента разработваме високотехнологичен продукт, който интегрира множество софтуери от различен тип: система за пътно таксуване; система за маршрутизация и локиране, така нареченият mapmatcher; ERP система, управляваща логистиката, финансите и отчетността и осигуряваща оперативните справки; BI система за бизнес анализи и общ мониторинг на системите и тяхната непрекъсната работоспособност; уеб платформа за продажба на електронни винетки (Vinetki.bg); толинг платформа за пътни такси за тежкотоварни автомобили (TollPass.bg); интеграционна платформа за връзка с партньори чрез уеб услуги; система за управление на задачи (т.нар. тикетинг система), софтуер за управление на кол центъра и интеграция със системата за управление на задачи.

В работата по проекта участват над 100 висококвалифицирани специалиста от България, Австрия, Германия, Франция, Полша и Великобритания и още над 10 софтуерни доставчика с техните собствени експерти. В това число не влизат софтуерните специалисти на партньорите на „Интелигентни трафик системи“ АД, както и големите търговски вериги, които също интегрират и имплементират системата в своите собствени платформи.

- Кое е най-голямото предизвикателство за Вас и за екипа на „Интелигентни трафик системи“ при разработката и въвеждането на системата за пътно таксуване TollPass?

- От професионална гледна точка разработването и въвеждането на нашия продукт е предизвикателство, свързано изцяло с положителни емоции, тъй като създаваме нещо ново, което до сега не е прилагано в България, а и в много от европейските държави. България въвежда модерен тип тол система и за всеки специалист е професионално предизвикателство да е част от този процес, който обаче е дълъг, сложен и много отговорен, изисква много енергия, търпение, инвестиция на финансови средства и човешки труд.

Не по-малко предизвикателство e и отговорността, която сме приели за наша, да обясним какво върши нашият екип, защото то е в интерес на българското общество и на нашите клиенти. Високите технологии, преведени на разбираем език и достъпни чрез нашите изключително лесни за използване от всеки платформи, директната комуникация с потребителите, са нашата цел и мисия, към които се стремим и изпълняваме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови