Изборите във Франция – затишие пред буря

Цветослав Цачев 22 април 2017 в 07:15 5732 0

Горещата политическа пролет в Европа започва с президентските избори във Франция през последната неделя на април. Първият тур няма да донесе победа на никой от кандидатите, но вотът ще стане най-коментираното политическо събитие за годината. И най-трудно предсказуемото, когато става въпрос за реакцията на финансовите пазари по света.

Изборите във Франция не са само вътрешнополитически казус в Европа. Те са част от процеса на промяна на ЕС, който засега виждаме само като дезинтеграция след референдума във Великобритания. Неговото финансово отражение в глобален мащаб е дори от по-голямо значение.

Не знаем дали еврото има бъдеще или еврозоната ще се фрагментира според рисковите държави в нея. Нито какви ще бъдат икономическите взаимоотношения вътре в ЕС и с Великобритания след Brexit. Или дали Гърция ще избегне нова дългова криза с подкрепата на ЕС . Изборите във Франция са нещо подобно на Brexit и президентския вот в САЩ взети заедно и умножени по две. При всички имаме сравнително слаби движения на пазарите преди това, заедно с голяма доза непредсказуемост на събитията, която всъщност се оказа недостатъчно добре оценена от инвеститорите.

Изборите във Франция: Процедура

Първият тур ще се проведе на 23 април и ще бъде последван от ново гласуване на 7 май, на което ще участват двамата кандидати с най-много гласове. На 11 и 18 юни обаче ще има избори за Националната асамблея, което е долната камара на парламента на Франция. Новоизбраният президент ще предложи министър-председател, който обаче трябва да получи подкрепата на парламента. Неговата победа може да се окаже пирова, ако партията му не повтори резултата си и през юни.

Кои са кандидатите за президент?

Първите четирима имат много малка разлика помежду си в социологическите проучвания: 24% за първия и 18% от гласовете за четвъртия кандидат.

Марин Льо Пен е с най-висок резултат. Нейната партийна кариера е изградена върху изхвърлянето на крайните идеи от Националния фронт. Тя е типичен представител на новата популистка вълна в европейската политика с антиглобалистки идеи. С тях си е спечелила прозвището, че не е приятел на CAC 40, индексът на френската фондова борса. Но най-смелото й предложение е референдум за напускане на еврозоната и девалвация на новата френска валута, за да се спечелят конкурентни предимства във външната търговия на страната. Затова победа на Льо Пен ще се изтълкува като още по-силен Brexit, но този път в рамките на еврозоната. Подобна стъпка не среща одобрение и няма да се стигне до такъв сценарий, но борсите със сигурност ще паднат при евентуална нейна победа.

Емануел Макрон има подобна подкрепа според проучванията и е вторият вероятен кандидат за балотажа през май. Бивш член на Социалистическата партия и министър на икономиката, сега Макрон е считан за про-бизнес ориентиран. В кариерата си има успешна сделка между Nestlé и Pfizer като инвестиционен банкер на френско-британската Rothschild&Co. Политическата му партия обединява леви и десни идеи, като се определя по-скоро като надпартийна организация. Как тя ще се представи на парламентарните избори и дали е възможно да има президент без солидна партия зад гърба си, са все още въпроси без отговор.

Франсоа Фийон беше пет години министър-председател по време на президентския мандат на Никола Саркози и успя изненадващо да победи конкурентите от партията си за номинацията. Той можеше да стане изключително успешен ход на партията си, ако не бяха скандалите с фиктивни назначения на съпругата и две от децата му. Това на практика го направи аутсайдер сред водещите кандидати и остави на заден план намеренията му да ограничи ролята на държавата в икономиката и да спаси Франция от хроничен бюджетен дефицит и огромен дълг. Финансовата криза през 2008 г. му попречи да покаже резултати в тази посока.

Жан-Люк Меленшон също е започнал политическата си кариера сред социалистите във Франция и през 2008 г. ги напуска, за да основе партия с още по-лява ориентация. Подкрепата му в проучванията отговаря на равнището на Фийон, но расте напоследък и има потенциал да стане сериозна изненада. Още повече, че кандидатът на Социалистическата партия събира под 10% от гласовете и е възможно голяма част от тях да се прехвърлят към Меленшон. Той критикува много ЕС и икономическия глобализъм, като поддържа преразглеждането на европейските договори.

Вариантите на балотажа

Льо Пен е почти сигурно един от кандидатите, доколкото може да се говори за предсказуеми резултати при толкова оспорвана кампания. Тя обаче мобилизира голяма част от избирателите да гласуват против нея и би трябвало да загуби, дори ако срещу нея застанат и аутсайдерите от борбата за Елисейския дворец.

Ето и вариантите:

Макрон срещу Льо Пен – преднината на Макрон е достатъчно голяма, за да не предизвика съмнения, че ще спечели на втория тур и такъв сценарий да не раздвижи съществено пазарите до тогава. Как обаче Макрон ще работи с парламент без подкрепа на една от големите партии и дали това няма означава нестабилна политически Франция? Еврото и акциите ще бъдат под натиск, когато премине първоначалния ентусиазъм от резултатите на изборите. Но първата реакция след първия тур и при евентуална победа на Макрон, ще бъде покачване на еврото и борсите в Европа.

Фийон срещу Льо Пен – двете страни имат силна подкрепа сред своите избиратели и победа за Фийон не е нито лесна, нито е гарантирана. Такъв резултат на първия тур ще е изненада за инвеститорите и вероятно ще доведе до продажби на евро и на акции. Несигурността ще се запази между двата тура, но при победа на Фийон ще има стабилизиране на пазарите и вероятно краткосрочно компенсиране на загубите преди това.

Меленшон срещу Льо Пен – това е кошмарният сценарий за пазарите, защото поставя един срещу друг противниците на евроинтеграцията в момент, когато Brexit хвърли съюза в тежка криза на идентичност. Реакцията на еврото ще бъде изключително негативна на новината, но за кратък период от време. Големите партии вероятно ще намерят общ език, за да се противопоставят на антиевропейските настроения.

Очаквания и опасения

Изборите се свеждат до следното: инвеститорите имат известни притеснения за изборите, но очакват по-скоро загуба на Льо Пен и Меленшон. А това означава, че ще има слаба реакция след първия тур. Те игнорират факта, че зад двамата кандидати стоят над 40% от гласоподавателите, което е сериозна опозиция на политическия курс на Франция и ЕС като цяло. И като вземем предвид как бързо политиците от водещите партии във Великобритания прегърнаха идеите на Brexit, несигурността ще остане водещ фактор на пазарите. Евроинтеграцията губи все повече подкрепа.

Как ще се отразят изборите на финансовите инструменти?

Представяне на валутната двойка EUR/USD

Основният сценарий е покачване на еврото при неуспех на Льо Пен и Меленшон. Единната валута се движи в добре очертан възходящ канал от края на миналата година досега. Всяка изненада на изборите ще създаде предпоставки за силно поевтиняване на еврото при спад под равнищата от 1.05 – 1.06 EUR/USD. Търговията през седмицата преди първия тур вероятно ще остане в този канал.

Пробив под линията на подкрепа преди вота ще бъде краткосрочна възможност за спекулативна покупка с цел отново връщане към възходящото движение и тест на нивото от 1.10 EUR/USD. Към този момент, обаче, няма никакви причини да се държи дългосрочно евро в очакване на поскъпване над това равнище.

Представяне на френския индекс CAC 40

Френският индекс CAC 40 не предсказва предстоящи драми около изборите, но очертава сериозна опасност от корекция при първия по-осезаем натиск надолу. Германският индекс DAX 30 се движи по подобен начин, което е свързано с икономически и пазарни фактори, а не с политическите процеси във Франция. Резултатите от изборите във Франция може да се окажат катализатор на корекция след силния ръст на борсите в Европа.

Все още няма ясен пробив на възходящия тренд, което ще бъде спекулативна възможност за къси позиции и следване на индекса надолу до 4 750 пункта и впоследствие до 4 500 при задълбочаване на корекцията. За германския индекс това са съответно 11 500 и 11 000 пункта. Дългосрочните инвеститори ще използват повода да намалят позициите си, за да купят при спад от 5-10% или да преструктурират портфейлите си към сектори с цикличен растеж.

Перспективите пред европейските пазари са положителни, независимо от предстоящите избори за президент и парламент във Франция. Икономическият растеж и финансовите стимули ще продължат да подкрепят корпоративните резултати и поскъпването на акциите. Инвеститорите отдават много голямо значение на вота, но ефектът от тях ще бъде временен.

Цветослав Цачев е главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг. Статията му препечатваме от блога на инвестиционния посредник. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови