Избраха Радослав Миленков за подуправител на БНБ и шеф на 'Банков надзор'

OFFNews 22 март 2019 в 12:20 3117 1

Със 115 гласа "за" Народното събрание избра единодушно Радослав Миленков за подуправител на Българската народна банка и ръководител на управление "Банков надзор" с мандат от 6 години. Той бе единственият кандидат след като предишният подуправител Димитър Костов изненадващо подаде оставка.

Миленков е познат професионалист в сферата на банковите среди, а от средата на ноември 2014 г. е председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете. Като свой приоритет той изтъкна присъединяване на държавата към Единния надзорен механизъм, който е един от двата стълба на Банковия съюз на ЕС. 

Единният банков надзор има за цел да гарантира стабилността на банките и възстанови доверието в банковата система на ЕС след финансовата криза. Държавите членки на Еврозоната встъпват в механизма автоматично, но други държави също могат също да участват, ако съответните национални надзорни органи встъпят в "тясно сътрудничество" с ЕЦБ, към каквото ще се стреми Миленков. Той посочи и че правителството и БНБ работят България да бъде приета в чакалнята на Еврозоната в средата на тази година.

Като по-краткосрочни цели той определи продължаване синхронизацията с практиките на тези на Европейската централна банка и приобщаване към всички надзорни процедури, които са необходими. 

На въпроса дали случаят на фалиралата КТБ би могъл да се повтори, Миленков заяви, че според него "всички уроци са научени, реформите необходимите са направени, процесът на присъединяване ще даде допълнителна гаранция".

Припомняме, че управление "Банков надзор" към БНБ е една от отговорните институции за фалита на КТБ, тъй като от отдела не докладвали за редица нарушения, които одиторските компании откриха пост-фактум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

1

Georgi Gracata

22.03 2019 в 12:48

Като председател на Фонда за гарантиране на влоговете добре се справи с тези в КТБ особено на членовете на ГЕРБ.