Износът на български храни се увеличил със 100% за година

Ирина Евгениева 05 декември 2019 в 16:24 2575 0

Хранително-вкусовата промишленост в България се развива добре. Имаме около 5300 инвеститорни предприятия. Нашите са изключително конкурентни и способни, ориентирани към износа, който през 2018 г. възлиза на 4 милиарда лева. Ръстът спрямо 2017 г. е със 100%, каза директорът на дирекция "Икономическа политика" към Министерството на икономиката Желяз Енев на форум днес.

За последните 5 г. инвестициите в бранша възлизат на около 350 млн. лева.

Предизвикателствата пред производството на храни са свързани преди всичко с въвеждането на новите дигитални технологии, необходимостта от покриване на по-високи стандарти, от повишаване безопасността и качеството на храните и преминаването от линейна на кръгова икономика, добави Енев.

Форумът беше организиран от EIT Food - Европейския институт за иновации и технологии в храните, съвместно с Институт за агростратегии и иновации.

"EIT Food е орган на Европейска комисия, чиято цел е да се укрепи хранителната система във всяка членка на ЕС“, представи го Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации.  EIT Food е създаден през 2008 г. и работи за развитие на предприемачеството и иновациите в хранителния сектор в Европа. Членовете на EIT Food над 50 представители на водещи фирми в хранителния бранш, изследователски центрове и университети от 13 държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови