Източените сметки в Нова Загора са в банка Allianz, оттам започват процедура за връщане на парите

OFFNews 25 февруари 2019 в 13:12 7318 2

В официално становище от днес Алианц Банк България съобщи, че именно от техния клон в Нова Загора са източвани сметки на клиенти, за което е заподозряна служителка на банката.

"Във връзка с информацията за извършени неправомерни действия от страна на служител на Алианц Банк България в Нова Загора, бихме искали да уверим засегнатите клиенти, че са предприети всички необходими законови мерки", уверяват от банката.

Оттам разясняват какви действия са предприети до момента:

"Незабавно, след регистриране на нередност от Системата за сигурност и надзор на Алианц Банк България и последвалата проверка на място, сезирахме органите на реда. В резултат на подадения сигнал от Банката е инициирано досъдебно производство пред Окръжна прокуратура – Сливен. Към настоящия момент продължаваме активно своята вътрешна проверка с цел установяване автентичността на транзакциите, съгласно изискванията на приложимите нормативни актове. Засегнати са ограничен брой клиенти само от град Нова Загора.

След уведомяване на компетентните органи Банката се свърза с всички засегнати лица и отправи официални покани за разпознаване или оспорване на операциите по банковите им сметки".

От "Алианц Банк България" уверяват, че ще започнат процедура по възстановяването на сумите на засегнатите клиенти веднага след приключване на официалната проверка по случая.

"Извиняваме се за създаденото неудобство на всички засегнати клиенти и ги уверяваме, че ще продължим да бъдем техен доверен партньор и съветник", пишат още от банката.

В отговор на поставени от OFFNews въпроси БНБ коментира във връзка със случая, че "когато се установи, че е налице неразрешена платежна операция, банката носи отговорност пред клиента освен ако платецът е действал чрез измама или не е изпълнил някои от задълженията си съгласно ЗПУПС (Закон за платежните услуги и платежните системи - бел. ред.) умишлено или поради груба небрежност".

БНБ увери, че извършва проверка по случая.

По случая в средата на февруари беше арестувана 29-годишна банкова служителка в Нова Загора и бе обвинена в злоупотреба със средства в огромни размери. Става дума за около 400 хил. лева, липсващи от сметки на клиенти. Пръв липсата на около 20 хил. евро установил синът на бизнесмен. Със съобщение за „недостатъчна наличност“ се сблъскал и студент, опитал да си плати семестъра. Родителите му подали сигнал и случаят започнал да се разплита. От сметката на друг клиент пък липсват около 180 хил. лева.

"Алианц Банк България" е универсална търговска банка със седалище в гр. София. Банката е част от групата на Алианц България Холдинг и предлага на клиентите си цялостни финансови решения. Алианц Банк притежава дългосрочен кредитен рейтинг „ВВВ+”, перспектива стабилна, потвърден от международната рейтингова агенция Fitch Ratings Ltd. на 24.05.2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5784

2

Бабатунде

25.02 2019 в 15:18

Цел живот ще си бачкатор :).
Осъзнаваш, че до 195 583 лв. ти ги връща държавата по закон, а на Марто футбалера са 4 милиона, които са му източени, щото е некадърен идиот ?
Всеки народ заслъжава управителите си ! :) Прости профани !

3800

1

бачкатор

25.02 2019 в 15:04

Е па явно са по-свестна банка от тая на Мартин Петров.