КЕВР обсъди предложението от 1 юни цената на газа да падне с нови 1,7%

OFFNews 27 май 2020 в 14:13 2360 0

Снимка КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране на открито заседание днес обсъди предложението на "Булгаргаз" за утвърждаване на цената на природния газ за юни в размер на 21,97 лв./MWh. Тази цена е с 1,7% или 0,38 лв./MWh по-ниска от действащата в момента, съобщи енергийният регулатор. 

Заседанието беше проведено дистанционно заради епидемиологичната обстановка в страната.

В началото на март месец бе обявено, че от "Газпром" намаляват цената на газта с над 40%. Това дойде след антимонополното решение на Европейската комисия и двустранните преговори. Малко след това стана ясно, че новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, която включва тази на петрола и на газа на няколко европейски хъба, считано от 5 август 2019 г. Малко по-късно стана ясно, че цената на газа за регулирания пазар ще се определя всеки месец.

В предложената цена се включва и компонента за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ в размер на 0,17 лв./MWh, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В цената на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, определени по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните снабдители.

Представители от "Булгаргаз" заявиха, че нямат забележки по доклада, изготвен от работната група на КЕВР, като от дружеството ще предоставят допълнителна информация за утвърждаване на цената на природния газ сутринта на 1 юни.

Окончателното решение за цената на природния газ за следващия месец ще бъде взето и обявено на 1 юни, посочи председателят на регулатора Иван Иванов.

Вчера стана ясно от думите на Иванов по отношение на възстановяването на надвзетите суми от страна на топлофикационните дружества, че до края на тази седмица всички компании от сектор "Топлоснабдяване" трябва да подадат своите отчети в КЕВР за това каква топлинна енергия и какво количество са произвели.

"Става въпрос за 65 млн. надвзети от топлофикациите в страната заради разликата в цената на природния газ, която поевтиня със задна дата от август миналата година, но през последните 8 месеца отоплителен сезон тя беше фактурирана по високите си ставки", обясни той. 

На тази база в 7-седмичен срок от регулатора ще изчислят точно какви средства ще бъдат върнати на абонатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови