КФН проверява купувача на ЧЕЗ у нас 'Еврохолд'

OFFNews 24 юни 2019 в 18:10 2339 0

Комисията по финансов надзор проверява купувача на бизнеса на ЧЕЗ у нас "Еврохолд България" АД и три застрахователни дружества от групата на холдинга. 

От КФН съобщиха, че проверяват финансовото състояние и капацитета на дружествата с оглед на бъдещи придобивания. 

Становището на КФН за финансовото състояние на купувача е от изключителна значимост с оглед на факта, че освен опит в сектора от него ще се очаква и сериозен финансов ресурс – от една страна за заплащането на инвестицията по изкупуването и от друга за поддържането на адекватна инфраструктура в електроснабдителния сектор.

КФН има ангажимент да предостави до края на настоящата седмица – 28 юни 2019 г., констатираните до момента факти и обстоятелства на компетентните институции – Главна прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност“, с цел информираност и обективност.

При окончателно приключване на проверките в законоустановения срок отговорните институции ще получат резултатите от тях заедно с наличните факти и заключения. Комисията също така поема отговорността да информира обществеността за момента на приключване на проверките, обявиха от КФН.

"Еврохолд" съобщи преди дни, че купува бизнеса на ЧЕЗ в България. Сделката е за 335 млн. евро и ще бъде финансирана с комбинация от собствен и заемен капитал, като холдингът вече е подписал мандат с две глобални инвестиционни банки за осигуряване на финансиране.

Сделката трябва да бъде одобрена от регулаторните органи.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови