КНСБ: Цената на олиото е скочила с 43%, хлябът ще стане 2 лева

Наблюдава се рекордна годишна инфлация в Еврозоната за последните близо 10 години

OFFNews 13 септември 2021 в 11:50 4532 0

Цената на слънчогледовото олио е скочила с 43 на сто за една година, сериозно поскъпват и други стоки от първа необходимост, показва експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, проведено през последната седмица на август.

Рекордна годишна инфлация в Еврозоната за последните близо 10 години - очаква се за август 2021 г. да бъде 3% спрямо 2.2% към юли, показват предварителните данни на Евростат. 

Основните фактори за растежа на цените е драстичният скок на цените на петрола и на природния газ на международните борси, като тази тенденция се наблюдава и в останалите развити икономики.

Експресното изследване на КНСБ цели да представи ценовата динамика в началото на есенния сезон в условията на извънредна епидемична обстановка в България.

Средната цена на слънчогледовото олио е 3,86 лева, при 2,70 лева през септември 2020 г., казват от КНСБ. В Бургас и Ямбол е регистрирана най-висока стойност на средната цена - съответно 4,45 лева и 4,25 лева.

Цената на хляба също расте бързо – очакванията на синдикатите са цената на килограм хляб до края на годината да достигне около 1,80 лева - 2,00 лева.

Значително нарастване за едногодишен период бележат и цените на някои зеленчуци, като краставиците са поскъпнали с близо 36%.

Според синдикатите темповете на изменение на жизненонеобходимите хранителни стоки, както и на енергоносителите и горива ще продължават да диктуват ръста на общото ценово равнище.

Минималната работна заплата се очаква да расте от началото на годината с 6,6 на сто.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови