КНСБ искат нов данък за богатите и намален ДДС за всички

OFFNews 17 май 2020 в 13:39 7200 3

Конфедерацията на независимите синдикати в България, излезе днес официална позиция по предложението за намаляване на ДДС за ресторантьорски бранш. Те се обявиха против диференциран данък за добавената стойност върху отделни отрасли и дейности, независимо кои са те. 

От КНСБ настояват и за въвеждане на еднократен данък "богатство" през 2020 г. по отношение на притежаването на движимо, недвижимо имущество и финансови активи над определена стойност.

Според синдикалистите е много по-добре да бъде намалена общата ставка от сегашните 20% на 15%, колкото е най-ниското ниво, разрешено от Европейския съюз. Само това може да повлияе за намаляването на цените за всички стоки и услуги, които се облагат с ДДС.  

От становището на КНСБ относно данъчната политика на България става ясно, че липсва логика да се намалява ДДС на крайната стока в заведенията и ресторантите на 9%, когато в същото време ДДС на междинните стоки остава 20%.

"Това означава, че крайната цена за потребителите няма да намалее, тя просто ще остане същата, като разликата от 11% ще бъде присвоена под формата на печалба от съответния бизнес", посочват от синдиката. 

Те са скептични и относно твърдението, че по този начин делът на "сивата икономика" в този отрасъл ще намалее.

От синдикатите поясняват, че в предложението на ГЕРБ се вижда смисъл единствено в частта, която задължава работодателите да осигуряват служителите в ресторантьорския бранш на 800 лв.

"Искаме категорично да заявим, че въвеждане на диференциран ДДС за конкретни отрасли и сектори, независимо кои са те, не е антикризисна мярка по своята същност. Всички икономически теории и практики отхвърлят подобни тези", добавиха синдикатите. 

Ако ще се отваря дебат за промяна на ДДС в посока на неговото намаление, това трябва да се случи за всички стоки и услуги, или за нито една от тях, посочват от КНСБ.

"Необходимо е преструктуриране на цялата данъчна система към повече справедливост за хората с по-ниски доходи. Данъчната система в България е една от най-несправедливите в ЕС, тъй като косвените данъци са приблизително 60% от общите приходи в бюджета. Така основната тежест се понася от потребителите", смятат от синдиката.

Те отново настояват и за въвеждане на необлагаем минимум, който да бъде равен на установената минимална работна заплата /МРЗ/; доходите, които превишават установената МРЗ, да бъдат облагани с досегашната ставка от 10%.

Друго искане е за поетапно увеличаване на максималния осигурителен доход до сума, равна на 10 пъти установената МРЗ, както и за интегриране на елементи на семейно подоходно облагане. "Този подход би стимулирал семействата и би насърчил раждаемостта", добавят те. 

От КНСБ настояват и за повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5 на 10 процента с оглед следване на еднаква логика с тази на корпоративното облагане.

От синдикатът настояват и за въвеждане на допълнителни данъчни стимули за повишаване на квалификацията във фирмите и прилагане на така наречените зелени данъци.

Преди дни бяха внесени в парламента промените, които предлагат депутатите от ГЕРБ и “Обединените патриоти” в Закона за ДДС.

Те са ставка от 9% ДДС за заведения и за продажба на книги за период от 1 юли до края на 2021 г.

Тази промяна се появи, след като в началото на седмицата министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на бранша и им обеща да удовлетвори исканията им от по-ниска ставка на косвения данък заради кризата. От своя страна представителите на бранша обещаха да изсветлят сектора и се съгласиха на по-високи осигуровки и добавиха, че ще използват оставащите в сектора средства, за да укрепят бизнеса си в кризата, а не да намалят крайните цени.

Искането на бранша първо бе одобрено от "Обединените патриотите", а след това и от премиерът. Той се съгласи и добави, и 9% ДДС за книгите. Друга промяна, която ГЕРБ и "Обединените патриоти" предлагат е за целия сектор туризъм и ресторантьорство минималният осигурителен доход да стане от 610 на 800 лв. В масовите случаи работещите в тези сектори са осигурени именно на минималния праг, а предложението е той да се увеличи със 190 лв.

Според икономисти това намаление на ДДС-то няма да доведе до по-ниски цени за хората, а до по-голяма печалба за фирмите.

Бившият финансов министър Симеон Дянков дори обяви, че намалението е мярка, която ще помогне на богатите собственици на заведения и ресторанти да станат по-богати. Преди дни предложението за ДДС вкара в полемика премиера и финансовия министър Владислав Горанов, след като Борисов настоя ДДС ставката да стане 9% при 20% настояща ставка.

По-рано днес бившият премиер Иван Костов каза, че мярката за намаляване на ДДС за ресторантьорския бранш е обидна и много неадекватна

"Тя разрушава много баланси в данъчната система и подсказва, че този бизнес е в сивия сектор. защото, ако той беше на светло, щеше да е заинтересован да възстановява данъчен кредит - купуваш и плащаш с 20% ДДС, а след това продаваш с 9% ДДС, това поражда съмнение, че секторът е много далеч от изправност", посочи той.

Костов попита защо точно на този "нередовен и сив сектор" се дават тези облекчения и предположи, че е резултат на натиск, на който правителството не е трябвало да се подава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

3

Georgi Gracata

17.05 2020 в 18:18

Добър ден КНСБ вие проспахте 30-год. и сега се сетихте,че сервитьорите ги осигоряват на 4-ри часа и минимална заплата? То не може да ходиш в командировка с финансовия министър и да защитаваш интереса на работника.

3810

2

Пенчо бре

17.05 2020 в 14:43

"ще използват оставащите в сектора средства, за да укрепят бизнеса си в кризата, а не да намалят крайните цени."

"Да укрепят бизнеса!" :) :)

"След борбата величава
за народна свобода
крепне днеска с чест и слава
армията на труда."

11925

1

FeldMarschal

17.05 2020 в 14:23

Много ми харесва как всеки път се опитват да убият и малкото останала средна класа в тая държава.
И докато аз който вземам заплата присъща за средна класа не мога да си позволя покрив над главата и живея под наем - други които не работят, не декларират никакви приходи и не плащат никакви данъци някак си имат по няколко апартамента, които отдават под наем и си чешат **** по цял ден. И ето ни пак някакви хора се опитват да вземат още и още пари от работещия българин, който плаща невероятно големи данъци в замяна на нищо.
Пътища - няма, ако има са надупчени.
Тротоари няма. Здравеопазване - за всичко си плащаш (няма). Образование - няма. Съдебна система - няма. Бюрократщина - на много високо ниво. Корупция - покъртителна