КНСБ ще бори сивата икономика в 4 сектора

Това са автосервизите, селското стопанство, строителството и леката промишленост

OFFNews 13 февруари 2019 в 15:37 1819 0

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че синдикалната организация заедно с партньорски асоциации започва проект, насочен срещу сивата икономика в четири сектора - ремонт и поддръжка на моторни превозни средства; строителство; селско стопанство и лека промишленост.

Проектът ще продължи една година и се казва "Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България", предаде БТА.

Предстои изследване за това каква е ситуацията в момента в тези четири сектора и каква част е сивият сектор. След изследването, в месеците от май до септември, в цялата страна ще се проведе национална кампания.

Ще бъде разработена и интерактивна платформа за подаване на сигнали за злоупотреби, но и за позитивни практики, за да се види къде са светли секторите. Накрая ще бъде предложен пакет от мерки срещу сивата икономика, които ще включват и законодателни промени.

Според изнесените на пресконференцията данни от МВФ за 2017 г. България е от държавите със сериозно присъствие на сивата икономика, като тя варира между 19,2 и 29,6%. 

Държавата губи стотици милиони лева от ДДС и данък печалба заради това, че няма регулация на ремонтните дейности и техническото обслужване на пътните превозни средства, отбеляза Димитров. По думите му това има отношение и към безопасността по пътищата.

Множество нарушения на трудовите правоотношения, при безопасността на работа и изплащането на възнаграждения има и в сектора на строителството, посочиха от КНСБ. Част от тези проблеми били основни и за леката промишленост, в частност текстилната. Според анонимна анкета на Федерацията на назависимите федерации от земеделието, проведена в няколко области от страната, недекларираната заетост при земеделието е 80%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови