КЗК откри производство за покупката на ЧЕЗ от Еврохолд за 335 млн. евро

OFFNews 03 октомври 2019 в 16:11 2963 0

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри производство по придобиването на енергокомпаниите на чешката ЧЕЗ Груп в България от страна на Еврохолд България АД.

Еврохолд ще придобие компаниите на ЧЕЗ Груп в България чрез новосформираното и базирано в Холандия дружество Eastern European Electric Company B.V., което е 100% собственост на Еврохолд България АД и е специално създадено за целите на сделката с ЧЕЗ Груп. Eastern European Electric Company B.V. ще оперира като подхолдинг на Еврохолд и ще концентрира дейността на всички дружества на ЧЕЗ Груп в България след получаване на необходимото одобрение от регулаторните органи.

То е регистрирано в Холандия във връзка с изискванията на двете глобални инвестиционни банки, които ще финансират придобиването.

Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - Еврохолд, подписа договор за закупуването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България на 20 юни 2019 г.

Компанията ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България.

Еврохолд ще финансира сделката с комбинация от собствен и заемен капитал. Заемният капитал ще бъде осигурен от две глобални инвестиционни банки.

Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение България АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец ЧЕЗ Електро България АД, лицензирания търговец на електроенергия ЧЕЗ Трейд България ЕАД, компанията за IT услуги ЧЕЗ ИКТ България ЕАД, фотоволтаичния парк Фри Енерджи Проджект Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса Бара Груп и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на групата в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови