КЗК започна внезапни проверки за картел между търговски вериги и производители

OFFNews 21 март 2023 в 13:25 5446 4

пазар

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Подобни нарушения се определят като "тежки".

Комисията за защита на конкуренцията извършва внезапни проверки в офисите на дружества за производството и търговията на основни хранителни стоки в страната, съобщиха от КЗК.

Проверките са по три производства за съмнение за картел между множество участници на всички нива. Проверява се за забранени споразумения или решения на сдружения на предприятията.

От комисията са извършили анализ, според който поскъпването на храните на едро и дребно не е обосновано.

Заради това трябва да се установи има ли допълнителни непазарни фактори, които водят до повишаване на цената на едро и в по-голяма степен на цената на дребно на наблюдаваните храни от първа необходимост.

"Поражда се обосновано съмнение за наличието на незаконосъобразни практики от основните участници на пазара, сред които несъмнено са и големите търговски вериги", съобщават оттам. 

Според КЗП вероятността покачването на цените да се дължи на прикрити договорки и споразумения, не може да се изключи.

Проверките се извършват в офиси на дружествата от служители на КЗК и МВР след получено съдебно разрешение от Административен съд – София област. От офисите на дружествата ще бъдат иззети копия от документи и кореспонденция.

Предстоящият подробен анализ на събраните документи ще покаже има ли достатъчно доказателства за извършено нарушение на дружествата и техните обединения.

Подобни нарушения се определят като "тежки".

Комисията за защита на конкуренцията може да освободи от имуществена санкция първото предприятие, което разкрие участието си в картела и предостави доказателства, чрез които да се докаже нарушението. На второто и следващите по ред предприятия КЗК може да намали имуществената санкция, ако предоставят доказателство, което има съществено значение за доказване на нарушението. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

PaulPierce

21.03 2023 в 19:56

То къде няма картел? При вафлите може би

605

3

avitohol

21.03 2023 в 17:30

Да не им платиха от веригите за да ги изперат.

5827

2

pisnamiotmutri

21.03 2023 в 14:33

Че то картелно споразумение има и между трите мобилни оператора и водещите телевизии. Всичко е подчинено. Пазарна икономика в режимите не съществува.

-529

1

6екеr4о

21.03 2023 в 14:02

Санкциите, които КЗК налага са процент от оборота за предходен период, не върху печалбата, тоест счетоводни еквилибристики няма да спасят големите вериги от парично възмездие! Държат се като конквистадори...