КЗП откри стотици нарушения в големите хранителни вериги

OFFNews 19 март 2023 в 12:10 6034 4

Ангел Джалев

Снимка Кадър Нова тв

Този проблем изкривява целия пазар, заяви Ангел Джалев от КЗП

651 нарушения, 254 от които са нелоялни търговски практики, е констатирала КЗП при извършени 755 проверки в търговски хранителни вериги.

Тези последни данни съобщи Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите, цитиран от БНР. Той подчерта, че проверките са фокусирани върху големите хранителни вериги, защото по-голямата част от хората пазаруват от тях. Най-често нарушенията са свързани с разминаване на цената на етикета и на касата и разлика в обявения грамаж, каза Джалев. 

По думите му се наблюдава "неприятна и изключително тревожна тенденция" при нелоялните търговски практики:

"Може би проблемът е бил неглижиран и се е натрупал на пазара. Трябва да му се обърне специално вниманиe, защото този проблем изкривява целия пазар. Прилагането на нелоялна търговска практика от страна на големите търговци принуждава и малките търговци да прилагат същите практики, което изключително много изкривява пазара и е предпоставка за изкуственото завишаване на цената, тъй като на стоките се придават качества, които не притежават, и се продават по този начин на завишена цена, която не отговаря на качеството". 

Към момента не е налаган максималният размер на санкция за нелоялна търговска практика, каза Джалев и уточни, че кампанията за проверки е започнала скоро:

"Хубаво е да се помисли и за завишаване на санкциите, тъй като европейската практика е санкцията да е процент от оборота на конкритния търговец, а не като у нас - от 5 до 50 хил.лева. Ако се завишат санкциите, ще има възпиращ и възпитателен ефект".

"Притеснителна е тенденцията за голямо завишаване на цената по веригата от производител до потребител, което не е обосновано от икономически или инфлационни процеси", подчерта още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Ivo RadAr

22.03 2023 в 11:27

А... открихте ли нещичко нередно в идиотските стъкмистики на Топлофикация София ЕАД - това дружество пазарен субект ли е ?! Наясно ли сте как се става „Клиент" в пазарна икономика от ЕС ?! Това дружество краде месечно около 30 Милиона от софиянци , но... какво от това , нали?! Не че веригите са цветя за мирисане...

22548

3

dolivo

19.03 2023 в 19:47

проверки до дупка, и пазара ще се самоорегулира

особено за фризерите и хладилниците вечер дали работят

1005

2

eagle60

19.03 2023 в 14:03

Страшен вой срещу големите вериги. Разни копейкиновци искат даже да ги изгонят. Ако успеят, тогава ще видите какво е дране на кожите на потребителите

-2175

1

IvanGrozn

19.03 2023 в 12:51

Така наречените 'малки' търговци много харесват това! Тия същите, които я имат я нямат фискални апарати, които дават на служителите си винаги минимална заплата (останалото в пликчето)! Ето така, другари, се оправя дефицит. Тъпа проста проклета крадлива сган!