Как банките реагират на Covid-19: с отлагане на плащания по кредити, повече онлайн услуги и по-кратко работно време

Телекоми откликват с безплатни пакети на извънредното положение, фирма предложи безплатна охрана на офиси

Александра Маркарян 18 март 2020 в 10:31 18599 1

С отлагане на плащания по кредити, разширяване на онлан услугите, затваряне на офиси, намаляване на работното време и с препоръки за спазване на дистанция банките в България реагират на въведеното извънредно положение с цел ограничаване разпространението на коронавируса, по силата на което те трябва да продължат да работят.

УниКредит Булбанк призовава клиентите ѝ да използват дистанционните ѝ канали (Булбанк Мобайл, Булбанк Онлайн и Центъра за контакт с клиенти). Чрез първите два може да се платят битови сметки; да се правят преводи. Чрез обаждане в центъра може да се получи информация за личните карти, кредити, сметки и спестявания, да се кандидатства за кредит, да се заяви нова банкова карта или сметка, да се активира мобилно банкиране.

Райфайзенбанк информира клиентите, че помещенията се дезинфекцират по няколко пъти на ден, включително банкоматите ѝ, и че се ограничава броят на клиентите, които се допускат. Останалите чакат пред банковия клон. Те също напомнят за необходимата дистанция и призовават клиентите да посещават офисите само при необходимост и да ползват приоритетно електронните канали за банкиране – мобилното банкиране RaiMobile, Райфайзен Онлайн и дигиталния портфейл RaiPay.

Райфайзенбанк обнови и мобилното си банкиране с нови функционалности. Обновената версия на RaiMobile вече дава възможност за бърз превод към телефонен номер. Услугата е достъпна за всички клиенти физически лица на Райфайзенбак, които имат сметка в лева или евро и са предоставили валиден телефонен номер като допълнително средство за сигурност за електронни плащания.

Клиентите на Fibank ще имат възможност да отлагат плащанията по кредити, обяви Първа инвестиционна банка.

"Предложението ще важи за всички клиенти на Fibank – физически и юридически лица, които изпитват временни финансови затруднения да посрещат задълженията си към банката. Предоставената от банката възможност обхваща потребителски, ипотечни и жилищни кредити, както и кредитите за микро фирми, малки и средни предприятия, корпоративно кредитиране, включително и вноските по кредитни и бизнес кредитни карти", се казва в съобщението ѝ.

Кредитополучателите ще могат да поискат и увеличение по лимитите на кредитните си карти, по-дълги гъвкави погасителни планове, докато имат нужда от подобно съдействие.

Те ще могат да поискат вноските им по кредитите да бъдат отложени чрез обаждане по телефон към своя кредитен консултант или към контакт центъра на банката на телефон *2265.

Банка ДСК и Експресбанк призоват клиентите си да посещават клоновата мрежа само в случай на крайна необходимост. В този случай да да спазват метър дистанция и да следват инструкциите на служителите на място. Като алтернатива те препоръчват използването на електронните канали за банкиране.

ЦКБ обяви, че от 17.03. офисите ѝ няма да работят с удължено работно време, преустановява се и работата на офисите в събота и неделя. Oфисите преминават на стандартно работно време от 8:30 - 17:00 часа.

ОББ въведе облекчение за клиентите си с кредитни карти. Ако клиент с кредитна карта направи покупки над 100 лв. и иска да разсрочи плащането на 12-месечни вноски, до 31 май ще може да го направи без такса и лихва.

Банката също така затвори временно бизнес салоните си на летище Виена и терминал 2 на летище София.

Българо-американска кредитна банка (БАКБ) работи с временно намалено работно време за работа с клиенти от 17.03.: от 9.00 до 12.00 и от 13.00 до 16.00 часа.

Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ)

Компании, членове на БАИТ, също обявиха съпричастност с усилията на всички институции по овладяването на кризисната ситуация, породена от коронавируса.

Ето какви облекчения предоставят на клиентите си:

От ERP.BG обявиха, че всички техни клиенти с абонамент за софтуерните им продукти за управление на търговски обекти ще могат да ги използват един месец безплатно.

От 18.03. до 18.04. Теленор предоставя безплатно на всичките си клиенти еднократни месечни пакети.

Апис предоставя свободен достъп до уеб системите за клиентите си на десктоп и уеб по IP, за да могат да работят от домашни компютри.

Виваком предоставя допълнителни безплатни пакети с мобилни данни и допълнителни услуги, които могат да се активират през My VIVACOM.

Контракс АД предлага безплатно сервизно обслужване с екип от професионалисти за периода на извънредното положение.

За лекарите от доболничната помощ, абонати на продуктите от фамилията „Хипократ“, ще получат безвъзмездно удължаване на срока на настоящите договори с периода на извънредното положение.

Centio предлага безплатна защита за фирми по време на извънредното положение в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

monikabell

18.03 2020 в 17:23

Адекватно и отговорно поведение на бизнеса в условия на сегашната кризисна ситуация.