Как се подарява Пловдивския панаир на Георги Гергов

Нова опера в Пловдив - прах в очите, ще гласуват утре пловдивските общинари

Антония Чорева 12 април 2017 в 11:33 24379 10

Пловдив ще си има нова Опера – новина, която беше съобщена с гордост от пловдивската управа. Радост за културата в България и недоумение защо нова опера, след като Пловдив вече си има една опера – Държавната опера, намираща се в центъра на града.

По-интересната част от новината идва с това, че новата опера ще се строи на терен в Пловдивския панаир, който е собственост на бизнесмена Георги Гергов.

Идеята е тя да се строи на мястото на бившата палата №1 на Международен панаир в Пловдив.

Пловдивски панаир Пловдив се свързва с бизнесмена Георги Гергов, който е мажоритарен собственик на терена.
Та, Новият Дом на операта, който ще се строи, ще струва около 60 млн. лева на пет дка, а финансирането ще бъде съвместна инвестиция на Министерството на културата и община Пловдив. Това обаче е само партенка, смята лидерът на ДСБ Пловдив Йордан Иванов.

Смисълът на тази сделка е друг. Строежът на нова опера обаче точно на терен на Пловдивския панаир е „прах в очите“.

Смята се, че сделката се прави, не за да се обогати културното наследство на Пловдив, а за да се облагодетелства именно Георги Гергов.

Врътката е следната.

Зам.-кметът на Пловдив Розалин Петков е внесъл искане в общинския съвет градът да се сдобие с 20% от държавните акции в панаира, за да се построи там Операта. Другите 29% от остатъчния държавен дял кабинетът даде на община Варна миналата година. Ако Общинският съвет приеме 20-те процента, Варна си получава своите 29%. За всички е известно, че Гергов има терен в центъра на Варна – Дупката. Очаква се 29-те процента да бъдат заменени срещу собствеността на Георги Гергов във варненското дружество „Търговски дом”, което стопанисва т.нар. Дупка в центъра на Варна.

Гергов от своя страна ги разменя за парцела в центъра на Варна и получава 80% от Панаира. В момента бизнесменът е собственик на 51% от акциите на „Международен панаир Пловдив”.

Aко има повече от 67%, Гергов вече може да вдига капитала на Пловдивския панаир и по този начин ще претопи дяла на общината и става практически едноличен собственик на панаир Пловдив,  обясни Йордан Иванов.

Така че утре се очаква да видим какво ще гласува Пловдивският общински съвет. ГЕРБ и БСП ще гласуват "за". Прехвърлянето на 20-те процента,  уж за опера, ще даде памаира на Гергов. Новината за операта бе обявена от бившия министър на културата Вежди Рашидов, а Гергов се свързва с кръга на социалистите. В новия парламент ГЕРБ и БСП може да са опозиция, но в Пловдив те определено са си стиснали ръцете за тази сделка и се очаква БСП и ГЕРБ да гласуват "за". 

Очаква се патриотите почти всички да гласуват „за“ сделката, единствено засега ДСБ са против и излязоха с декларация.

Ето декларацията на ДСБ

От лятото на 2016, управляващата партия ГЕРБ се опитва да подари пълния контрол върху Международен Панаир Пловдив на Георги Гергов от БСП и сега виждаме, че са намерили фалшива обосновка на скандалното си решение. Подхвърлената идея за построяване на Опера в рамките на Панаира няма нищо общо с приемането на дяловете, прехвърлени от правителството Борисов 2 на общините Варна и Пловдив. Това само замазва очите, докато Гергов получава целия контрол, а Община Пловдив ще бъде солидарна със задълженията на дружеството, собственик на панаира. Темата за панаира и тази за операта са два различни разговора и ние от ДСБ апелираме те да не бъдат смесвани.

Международен Панаир Пловдив – всяка власт в услуга на олигарха

В новата си история, Пловдив няма кмет, който да не е работил в услуга на ненаситни олигарси. Иван Тотев не прави изключение. Всяка власт, всеки кмет, всеки общински съвет в нашият Пловдив са подчинени на местния олигарх Георги Гергов.

Безвъзмездното прехвърляне на собствеността на панаира, от държавата към общините Варна и Пловдив, по никакъв начин не защитава интереса на държавата и гражданите на Пловдив.

Цялата атмосфера покрай сделката е съмнителна още от самото начало. Включването на община Варна в сделката, чрез която Гергов да уреди проблемите си с имота в центъра на Варна, известен като „Дупката“, показа, че правителството на ГЕРБ загърби интересите на пловдивчани за сметка на личния интерес на члена на изпълнителното бюро на БСП.

С решението си да приеме 20% от дяловете в панаира, Община Пловдив единствено легитимира позорната сделка между ГЕРБ и БСП и няма да реши по никакъв начин проблемите с управлението и бъдещето на международното изложение. Окончателното решение за приемането на дяловете от държавата е в ръцете на Общинския съвет, който трябва да гласува повторно сделката, след като я отхвърли веднъж през август 2016г. Призоваваме общинските съветници да проявят мъдрост и да защитят интереса на Пловдив. Ние, ДСБ Пловдив, се обявяваме против даряването на пълния контрол върху Международен Панаир Пловдив на Георги Гергов.

Операта – държавата иска да построи опера на Гергов, а не на Пловдив

Идеята за построяване на нова сграда на пловдивската опера е нещо, което ние от ДСБ винаги сме подкрепяли. Опасяваме се, че изграждането ѝ върху терен, който не е собственост на общината, а на член на изпълнителното бюро на БСП, крие сериозни рискове държавата да построи опера не на пловдивчани, а на Георги Гергов. След заграбването на пловдивския панаир и къщите в Стария град, няма никакви гаранции, че няма да се случи същото и със сградата на пловдивската опера. Община Пловдив трябва да води политика на ограничаване на бизнес отношенията си с местния олигарх Гергов, а не на допълнително обвързване. Това е пагубно за града ни.

Предстоящото гласуване на сесията ще бъде истинска разделителна линия за общинските съветници в Пловдив. Или си в отбора на олигарсите, или си в отбора на пловдивчани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

10

Стефка Бояджиева

13.04 2017 в 10:32

Тук в Пловдив всичко е толкова прозрачно и толкова нагло се краде, че всеки би могъл да се упражнява в какви ли не разследвания. Обаче пловдивчани са прекалено айляк да се впечатляват от такива неща. В интерес на истината все повече ми се иска да се махна от този град именно заради тия мръсни, гнусни гадове от управата на града.

14469

4

случайно прочетох

12.04 2017 в 13:22

Съветниците не са в отбора на пловдивчани.
Алчността граници няма!

12001

3

Севтопол

12.04 2017 в 13:19

Как ще вземе Гергов къщите в стария град бе,вие къде бяхте тогава? Спахте ли? Или такава е схемата – ще се правим,че спим,а после ще поврякаме малко,да не си помислят хората,че опозицията никаква я няма? Ами той някой олигарх така може да си вземе и Националния исторически музей в София.Колко му е.

10571

1

Hissarion

12.04 2017 в 11:51

Той Тотев уж беше първо против, ама после му набиха канчето от Банкя и сега възхвалява постановката, която Гергов и Борисов готвят на пловдивчани.
 
X

Подкастът на OFFNews