Каракачанов поиска забрана на вноса до изчерпване на българските плодове и зеленчуци

OFFNews
10 април 2020 в 09:46 | 3244 |6

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов излезе с предложение за четири мерки за защита на българските производители.

Първата от тя е министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници до обработваемите селскостопански площи. Транспортните средства да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигурят лични предпазни средства – ръкавици и маски.

Промените да влязат в сила от 15 април 2020 г.

Водачите на транспортните средства със сезонни работници да се легитимират със служебни бележки, съдържащи маршрута и списък на пътниците, издадени от юридически лица със съответния предмет на дейност, или от регистрирани земеделски стопани.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с които да се осигури безпрепятствен достъп на хората, притежаващи и обработващи дворни места до тях с цел насърчаване на производството на плодове и зеленчуци за лично ползване.

Пропускът през контролно-пропускателните пунктове да става със служебна бележка, издадена от кметството или общината, в които се намира съответния личен имот – като по този начин може да се контролира маршрутът на придвижване и да се избягнат евентуални злоупотреби.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева да разшири обхвата на мярката „60 на 40“ в помощ на малкия и средния бизнес, като тази мярка изрично да се прилага за сезонните работници от земеделския сектор и срещу предоставяне на трудов договор от страна на работодателя държавата да поема 60% от трудовото възнаграждение на работника плюс социалните осигуровки.

Последната мярка, предложена от Каракачанов, е Министерският съвет да задължиа министъра на икономиката Емил Караниколов по предложение на МЗХГ временно да спре вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар.

Препоръчани материали
Стик

Рейтинг : 400

11.04 2020 в 19:10 6
+ 1
- 0
Предлагам да се спре вноса и на палмова масло, за да видим след колко дни ще спре производството на българското сирене, български кашкавал и др. български млечни продукти, поради изчерпване на основната суровина – прясното „мляко“!!!
мнение от IP

Рейтинг : 6125

10.04 2020 в 12:37 5
+ 18
- 0
Еми...Каракачанов започва успешно да замества Симеонов в даване на идиотски идеи. Да спрем вноса на всичко до изчерпване на българските стоки викам аз...
Hihi1981

Рейтинг : 4123

10.04 2020 в 12:02 4
+ 11
- 0
Тъп си Шкембе войвода!!!
Journey

Рейтинг : 982

10.04 2020 в 11:51 3
+ 24
- 0
Ченгето Каракачанов, отново се обажда по въпроси, които изобщо не разбира.
Популизъм в големи дози.

Не е виновен той, а тези, които гласуват за него.
безпартийна

Рейтинг : 671

10.04 2020 в 11:29 2
+ 24
- 0
Имам дворно място с градина в село на 120 км от София. Не ми е ясно как Каракачанов си представя, че мога да прелетя до кмета на селото, да си взема служебна бележка от него, така че после с нея да мога да мина през КПП-то на изхода на София.
А пък за последното му предложение да се спре вносът на плодове и зеленчуци, направо нямам думи. Във всички магазини има информация за произхода на стоката. Аз нямам нищо против да купувам българско производство, стига да ми е изгодно и да е чисто от към пестициди. А за това, трябва да се замислят българските производители. Зависи от тях.
OTBPAT

Рейтинг : 4709

10.04 2020 в 11:15 1
+ 25
- 0
Да спрем да раздаваме паспорти до изчерпване на наличните си мисля аз :)