Като шеф на МВФ Кристалина Георгиева обещава да 'поправи покрива, преди да удари бурята'

OFFNews 03 октомври 2019 в 15:28 3307 0

Снимка ЕПА/БГНЕС, архив

Да поправи покрива, преди да дойде бурята. Това обещава новият управляващ директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в телефонно интервю за "Уолстрийт джърнъл", цитирано от БНР.

Георгиева - първият лидер на МВФ, преживял една от най-строгите програми за икономическо адаптиране на Фонда в страната си през 90-те години, когато България преминаваше болезнения преход от социализъм към пазарна икономика - днес е твърдо убедена в ползата от икономическата строгост. Сблъсъкът с ширещата се бедност, заради лоши политики, със сринатата ни финансова система и хиперинфлация са затвърдили ангажимента ѝ в тази посока, отбелязва изданието и напомня, че в този период МВФ предостави заеми на България в замяна на тежки политически реформи, свиване на публичния сектор, приватизация.

В първия си работен ден в МВФ Георгиева казва пред изданието, че именно този опит я е накарал да продължи кариерата си в международни институции като Световната банка и Европейската комисия с увереността, че те могат да подобрят живота на обикновените хора. Сега е решена да го докаже начело на МВФ.

Българският икономисти прекара по-голямата част от вторника (1 октомври) в преглед на текущите кредитни програми на МВФ, за да определи дали се нуждаят от корекция, тъй като икономическият растеж се забавя.

"Ние осъзнаваме, че глобалната икономика продължава да разочарова. Непредсказуемостта на търговските спорове, колебливостта на капиталовите потоци, Брекзит, конфликтите и природните бедствия са в състояние да причинят големи икономически разрушения", отбелязва в интервюто Кристалина Георгиева, която напомня и за неотдавнашната атака срещу саудитските петролни съоръжения и последвалият скок на цените на петрола. Всичко това е пример за опасната нестабилност, заплашваща света - казва тя.

Подобно на предшественичката си Кристин Лагард, Георгиева предупреждава държавите да действат сега и да предоставят публични инвестиции, подкрепящи икономическия растеж, както и осъществяване на структурни промени, преди икономическите условия да се влошат допълнително.

"Кристин Лагард би казала, когато слънцето грее е моментът да оправим покрива. Идвам в момент, когато вече има облаци и случайни дъждовни капки и моето послание е, че няма повече възможност да отлагате поправянето покрива" - казва Георгиева.

Под нейно ръководство МВФ ще се съсредоточи повече върху проблемите на неравенството, корупцията и климата, както и върху ефектите от бързите технологични промени.

Георгиева управлява собствената си социална медия, като публикува свои видеоклипове, облечена с тениска и суитчър като служител на Световната банка, или как води флашмоб на Международния ден на жените и йога сесии със своите служители като част от политиката ѝ за подобряване на благосъстоянието на работното място - пише "Уолстрийт джърнъл".

Бивши колеги казват, че нейният стил на лидерство насърчава лоялността, но че тя също може да бъде твърда и директна. Според Джонатан Хил, член на Британската камара на лордовете, която е работила с нея в ЕК казва, че Георгиева "не може да бъде натискана от никой".

Като изпълнителен директор на Световната банка Георгиева почти удвоява активите на банката след деликатни преговори със 189-те държави-акционерни и въпреки първоначалния скептицизъм на администрацията на Доналд Тръмп и на Конгреса на САЩ. "Това беше като едновременна игра на шах със 189 опонента - никой не вярваше, че ще проработи", заяви Самир Сюлейманов, старши изпълнителен директор на Световната банка, който работеше при нейното управление.

По време на работата ѝ в ЕК от 2014 до 2016 г. тя отговаря за над 33 000 европейски служители и бюджет от $175 млрд. в момента, когато Европа се бори с множество извънредни ситуации, като сътресенията около еврото, имиграционната криза и вота във Великобритания за напускане на ЕС.

Мотото ѝ е: "Не обещавайте твърде много, но винаги постигайте много повече от това, което сте обещали", споделя Елизабет Вернер, която беше шеф на кабинета на Георгиева в ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови