Китай с най-слабия ръст на икономиката си от 1990 г. насам

OFFNews 21 януари 2019 в 13:22 2101 0

Снимка pixabay.com

Икономическият растеж на Китай през 2018 г. е най-бавният от 1990 година насам - едва 6.6%, показват обявени в понеделник официални данни.

Те засилват страховете за негативното му влияние върху световната икономика, отбелязва Би Би Си.

През трите месеца до края на декември икономическият растеж е 6.4%, а това е най-слабото тримесечие от световната икономическа криза насам. Предходното отбелязва 6.5% ръст. 

Данните потвърждават прогнозата за отслабване на втората най-голяма икономика в света. А принос за това има и търговската война между САЩ и Китай.

Забавянето в икономиката на Китай не е новина само по себе си. Пекин съобщава за такова в продължение на няколко години с уточнението, че ще се съсредоточи върху растежа на качеството, не на количеството. И въпреки това данните будят тревога - по-бавен растеж в Китай означава по-бавен растеж в останалата част от света, пише Би Би Си. Работни места, износ, национално производство - всички сме зависими от това колко купува Китай от нас. По-бавен растеж в Китай означава също, че за страната ще е по-трудно да посреща "планината" от дълг, дори при способността на комунистическото правителство да подкрепя икономиката.

По-рано този месец технологичният гигант Apple предупреди, че отслабването на китайската икономика удря продажбите ѝ. Производителите на автомобили и други компании също коментираха влиянието на търговската война със САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови