Комисията на Пламен Георгиев с услуга към Порожанов: Подправи му декларацията

OFFNews 10 май 2019 в 14:33 10255 2

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), чийто шеф Пламен Георгиев излезе в отпуска след разкритията за недекларираната му тераса, е подправила имуществената декларация на министъра на земеделието Румен Порожанов, разкри вестник "Сега".

В публикуваната на сайта на комисията декларация на Порожанов, подадена през 2018 г. за доходите и имуществото му за 2017 г., липсва информация за придобити от съпругата на министъра апартаменти и земеделска земя. В същото време обаче, изданието се е сдобило с хартиено копие от декларацията, която Порожанов е подал, и в нея тези обстоятелства фигурират.

Копието, с което изданието разполага, е заверено с печат от самата КПКОНПИ с вчерашна дата.

Този казус подлага под съмнение цялата система за публичност на имуществото на високопоставени държавни служители, за която КПКОНПИ отговаря.

Това е вторият случай, в който КПКОНПИ удря рамо на Порожанов. През май 2018 г. комисията смачка сигнал за корупция срещу него, като вместо да извърши проверка на изнесените в него данни, го третира като сигнал за конфликт на интереси, какъвто, естествено, не открива.

В сигнала се твърди, че през 2017 г. синът на министър Порожанов е предлагал консултански услуги които гарантирали пълно получаване на субсидии и избягване на извършването на проверки.

По същия начин беше потулен и сигналът срещу финансовия министър Владислав Горанов, който живее безвъзмездно в луксозен апартамент на кръстника си. Комисията на Пламен Георгиев му направи проверка за конфликт за интереси, а не за корупция и злупотреба с власт.

Днешният отговор на КПКОНПИ

В петък вечерта КПКОНПИ изпрати съобщение до медиите, в което се казва:

"Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е публикувала на интернет портала си всички подадени декларации за имущество и интереси за 2018 г., на лица заемащи висши публични длъжности, включително и декларацията на Румен Андонов Порожанов - министър.

Румен Порожанов, в подадената от него декларация, е включил информация за лице, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала. Декларирал е пред Комисията и че не желае да бъде публикувана информация относно лицето, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала и относно имуществото и доходите на това лице, в съответствие с разпоредбата на чл. 37, ал. 7 от ЗПКОНПИ.

Публикуваната на интернет портала на Комисията информация напълно съответства на подадената от него декларация, тъй като на страница 2-ра задълженото лице изрично декларира, че не желае да бъде публикувана информация относно лицето, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала. Електронната система на регистъра, при публикуване на декларациите, автоматизирано заличава информацията, за която деклараторът е посочил, че не желае да бъде публикувана.

Комисията, на основание чл. 43, ал. 1 от ЗПКОНПИ, е извършила проверка на всички декларирани данни и обстоятелства от Румен Андонов Порожанов, включително и за лицето за което декларира, че се намира във фактическо съжителство на съпружески начала.

Проверката е приключила с доклад за несъответствие."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

10.05 2019 в 21:15

:)) Също като в романите и филмите за мафията:)
Признавам си - винаги съм ги смятал за измислици. Пък то се оказва, че са документалистика ...(((

6239

1

Izoblechitel

10.05 2019 в 21:01

И малоумната тиква сравнява тая утрепка с Панов!