Костов: Ресторантьорството е сив сектор. Намаленото ДДС за него е обидно и неадекватно

Бившият премиер е за прогресивно облагане и категорично против идеята за държавна петролна компания

OFFNews 17 май 2020 в 10:27 10646 6

"Безвъзмездно раздаване на пари на нуждаещите се не е възможно, защото са ограничени ресурсите, с които разполагат управляващите, иначе ще излезем с огромен дефицит". Това заяви бившият премиер Иван Костов в предаването Неделя 150 на БНР.

"ЕС казва, че БВП на България ще спадне със 7,2%, това са 8,5 млрд. лв. Правителството няма откъде да извади тези 8,5 млрд. лв., за да компенсира всички спаднали доходи и спадналото потребителско търсене. Това са популистки призиви. Дори да извади парите отнякъде, те не могат да бъдат усвоени, ще тръгнат по други канали, а не по тези, които са нормалните. Като тръгнат по нови канали, корупцията ще бъде още по-масивна", обясни той.

Костов подчерта, че мерките за икономическото преодоляване на щетите от кризата не само в България, но и в много други страни са взети под натиска на обществото.

"Беше добре, че бяха подготвени широка палитра от мерки, включващи кредитни ваканции, отлагане на обслужване, безлихвени кредити и грантове, поемане на част от възнагражденията на работещите. Ясно е, че правителството трябва да изпреварва събитията и то се опитва да го прави. Целият свят е неподготвен за кризата и това се вижда отвсякъде", добави бившият лидер на СДС и ДСБ.

Според бившият премиер мярката за намаляване на ДДС за ресторантьорския бранш е обидна и много неадекватна.

"Тя разрушава много баланси в данъчната система и подсказва, че този бизнес е в сивия сектор. защото, ако той беше на светло, щеше да е заинтересован да възстановява данъчен кредит - купуваш и плащаш с 20% ДДС, а след това продаваш с 9% ДДС, това поражда съмнение, че секторът е много далеч от изправност", посочи той.

Костов попита защо точно на този "нередовен и сив сектор" се дават тези облекчения и предположи, че е резултат на натиск, на който правителството не е трябвало да се подава.

По думите на Иван Костов в България трябва да бъде върнат данъчният модел с прогресивни ставки и за доходите, и за данъка върху печалбата. Той беше категоричен, че е неуместно да се променя данъчната система в средата на годината, защото няма да може да се отчете как се е отразила кризата върху бюджетните приходи, което пречи на планирането и на икономическите стратегии за напред.

Идеята да бъде създадена държавно предприятие „Държавна петролна компания“, което да има собствени бензиностанции и складови бази в цялата страна, Иван Костов определи като крайно необмислена и изказа подозрение, че това се прави за компенсация на един неработещ орган, какъвто е Комисията за защита на конкуренцията.

"Като върнем държавата в сектора, какво ще се случи? Не знам как ще погледне на такова нещо ЕК", запита още той и посочи, че държавата трябва да отдели производителят на течни горива от държателя на складовете, а държателят на складовете да го отдели от собствениците на бензиностанциите, за да няма вертикална монополизация на сектора. Тогава ще има нормална конкуренция. Защо не се направи това?", попита Костов.

В предаването "Неделя 150" той посочи, че България се справя сравнително добре в кризата, предизвикана от пандемията от Covid-19 и определи два показателя, които дават картината.

"Единият е броят на активните случаи. Когато броят на активните случаи започне да спада и това стане трайна тенденция, това е момент, че сме се справили. Този брой още в България не спада, според съобщенията на оперативния щаб. Вторият показател е броят на клиничните случаи - точно този брой следи премиерът, доколкото знам, заедно с тези, които са на интензивно лечение. Там не може да се открои тенденция към намаляване. От тази гледна точка е трудно да се каже дали сме се справили", добави бившият лидер на СДС и ДСБ.

Костов коментира казаното от проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб, че броят на случаите на новозаразени са се удвоили за един месец.

"Не е два пъти, а 2,68 пъти", коригира задочно думите на проф. Кантарджиев Иван Костов и заяви, че добре би било в щаба да бяха поканили и експерти от Националния статистически институт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

6

Стик

20.05 2020 в 17:06

Лустрация, която да не допусне комунистите до властта, можеше да има между 21.05.1997 г. и 24.07.2001 г., когато СДС имаше огромно мнозинство в НС с цели 137 депутата, но др. Иван Костов беше зает с по-важни задачи: 1.Продаване на Нефтохима на руснаците; 2.Саботирането на Петър Стоянов за втори президентски мандат; 3.Назначаването на млада дама от село Крушовица (28 годишната Корнелия Нинова) за изпълнителен директор на „Техноимпекс“ с цел да го приватизира; 4.Раздаване на комунисти, агенти на ДС и руснаци активите на държавата; 5.Саботиране на отварянето на досиетата на агентите на ДС; 6.Липса на решимост за преместване на монумента на окупационната червена армия, като жалон на робството и като грубо потъпкване на историческата истина, представящ окупацията на Царство България като „освобождение“.

3232

5

tarabata

17.05 2020 в 23:35

каскета и това ли не иска да чете? Нито иска да гледа документални филми?!

3910

4

Georgi Gracata

17.05 2020 в 17:58

Сега виждате голямата грешка в приватизация когато лостовете на икономиката попаднаха в ръцете на посочените от Луканов лица изпълнявайки думите му на 14-тияконгрес на БКП:- За да запазим ръководната роля на партията трябва да изградим структори които да ни спонсорират.Правителство на СДС и празидент Петър Стоянов да паднат от това по-голяма глупост няма.Борисов ако успее да го постигне до живот ще управлява.

3810

3

Пенчо бре

17.05 2020 в 13:09

Ако се абстрахираме от това, че Костов е целият в "сиво", мисля че има право за съветите. Както се казва "Не ме гледай, какво правя, а ме слушай, какво ти говоря".

2900

2

VVVVV

17.05 2020 в 12:05

Като крадете поне си харчете тихомълком парите, а не се правете на моралисти...

2900

1

VVVVV

17.05 2020 в 12:05

Костов, обидно е точно ти да говориш за сив сектор в туризма. Славчо Христов още от времето на "Олимп" ти е подставено лице и случайно държи над половината Златни пясъци. Всеки който някога е работил там го знае това и знае че ти си този, който стой зад него.