Ковачки: Нямам нищо общо с вноса на боклук от Италия. Познавам хора, които се занимават с този бизнес

OFFNews 11 февруари 2020 в 21:54 11250 3

Снимка btvnovinite.bg

Бизнесменът Христо Ковачки заяви в интервю пред bTV, че няма никакво отношение към вноса на отпадаци от Италия и горенето им в български ТЕЦ-ове.

Лично аз нямам, но познавам хора, които се занимават с този бизнес и то доста успешно. Това е бизнес и въпрос на оцеляване. Това, че се носят такива легенди, че се печелят много пари от този бизнес, не е истина, каза Ковачки.

Подкрепям българското правителство, че се опитва да вкара ред в този бизнес, това са първи стъпки - от гледна точка на това да се регламентира вносът на всякакви видове отпадъци, най-вече от рода на РДФ и други видове горими отпадъци. И второ - това, че се опитват по някакъв начин, както чрез възможностите на министерство на екологията, така и през митниците да се въведе ред, защото много хора започнаха да се упражняват и да се обясняват как всеки може да се занимава с този бизнес. И това нещо ще помогне. Първо - да има ред в този бизнес. И второ - хората да имат сигурност, че по никакъв начин не се внасят отровни отпадъци и отпадъци, които застрашават тяхното здраве, коментира бизнесменът.

Познавам много компании, които се занимават с това нещо и нямам нищо общо с тях. Мога да консултирам всеки, който се интересува как става това нещо и тези доставки. Лично моето мнение е, че това е едно алтернативно гориво, което трябва да се използва и в бъдеще, добави Ковачки.

Обяснение с ветровете и зимата

Бизнесът не трябва да кадрува в енергетиката, каза бизнесменът в отговор на обвинението на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, че той препродава на рекордни цени тока за индустрията.

Странно започна деня ми днес, защото първо гледах по Нова ТВ как господин Домусчиев, като представител на работодателските организации, поиска оставките на ръководството на БЕХ, ТЕЦ "Марица -Изток 2" и на енергийната борса. Доста ултимативно беше това, в противен случай - оставката на министъра на енергетиката. За мен това поведение доста странно изглежда, защото не смятам, че бизнесът трябва да кадрува в енергетиката, каза Ковачки.

Второто странно нещо беше, че ме обвиниха в неделя, че благодарение на мен цената на електроенергията в Германия била 1 евро, а в България била 63 евро. Причината е проста - в момента има незапомнено топла зима. Колкото по-топла зима, толкова повече ветрове. Около Германия има много силни ветрове, в резултат на което цената на електоенергията в неделя беше от порядъка на 1 евро/1,50 евро през деня и под нула - отрицателни стойности през нощта, твърди той.

В България нямаше вятър и слънце, в резултат на което се получи един такъв ефект. Най-вероятно голяма част от търговците на пазара са смятали, че цената в България ще бъде много ниска и затова са купували много от България, в резултат на което сигурно са изгубили, но това е факт, заяви бизнесменът.

Политиката на правителството води до ниска цена на електроенергията за бита, а цената за индустрията е малко по-висока. Няма как двете цени да са еднакви. Няма как нашите индустриални потребители да се оплакват, че цената е незаслужено висока. Техните претенции са смущаващи, отношението към енергетиката застрашава националната сигурност, коментира Ковачки.

"Не смятам да напускам България"

Не се страхувам да се развивам и работя в България. Тя все пак ми е родина. Не смятам да напускам България, категоричен е той.

Има два типа бизнес - едни такива, които обичат много да говорят и по-малко да работят, и други, които нямат време много да говорят. И в края на краищата резултатите се измерват не по това колко си говорил, а колко работа си свършил. Ако приемем, че това е някаква философия, поради тази причина част от бизнеса по-малко говори, обобщи Ковачки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6015

3

Ехо

12.02 2020 в 12:47

Този е един от многото с чадърите над главата! За сметка на всички българи!

12130

2

ds

12.02 2020 в 11:30

нямал нищо общо с боклука, но можел да консултира?! може би няма нищо общо и с енергетиката, замърсяването .... много сбъркано говорене, но май ние сме сбърканите, че им минават номерата

17439

1

мнение от IP

12.02 2020 в 07:34

Не разбрах как вятърът и слънцето правят цената 63 пъти по-висока, обаче сигурно защото не съм енергиен експерт като Ковачки...