Кредитната ваканция не означава опрощаване на заеми - напомня асоциацията на банките

OFFNews 10 април 2020 в 16:14 1965 0

Снимка Pixabay

Управителният съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) приветства решението на Управителния съвет на Българската народна банка за приемане на предлагания от АББ Ред за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества - финансови институции във връзка с въведеното на 13.03.2020 г. от Народното събрание извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19“. Това се казва в позиция на АББ по повод оповестеното решение на БНБ.

Редът предлага варианти за отсрочване на задължения. Той не представлява възможност за опрощаване или намаляването им, като отлoжeнитe внocĸи ocтaвaт дължими, напомня АББ.

В изготвения от АББ документ банките в България предлагат за засегнатите от ефекта на пандемията кредитополучатели отсрочване на задължения по договори. Отсрочването може да бъде за срок до 6 месеца, който изтича не по-късно от 31 декември 2020 г.

То може да обхване всички изискуеми суми или само главница. Отсрочването може да бъде заявено от клиентите до обслужващата ги банка не по-късно от 22 юни 2020 г.

Банките ще се произнасят по заявленията до 30 юни 2020 г.

АББ обръща внимание на клиентите върху дългия срок на прилагане на реда, както и върху необходимостта да следят внимателно указанията, съобщенията и обявленията на банките на официалните им сайтове, в клоновете им или направени по друг подходящ начин. Това е изключително важно, за да се избегне нежелателното в настоящата епидемиологична обстановка струпване на голям брой хора в офисите на банките. За да минимизират посещенията си в клоновата мрежа, е препоръчително за консултации клиентите да се свързват с банките си чрез дистанционни способи за връзка.

За основната група клиенти на банките, които ще продължат да изплащат редовно вноските си по кредити, съгласно договорените погасителни планове, с приемането на реда за отсрочване не настъпват никакви промени, се казва още в съобщението на асоциацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови