Кризата ще наложи втора актуализация на бюджета на София наесен

OFFNews 28 април 2020 в 08:18 2541 0

София отново ще актуализира бюджета си тази година. След първата му промяна заради спад в приходите с 23.4 милиона лева, ще се наложи и втора и пълната картина ще е ясна наесен, съобщи зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов в интервю за bTV.

През малт имаме спад в данъка за недвижимите имоти, в такса "Смет", и в други данъци и такси очакваме намаление. Част от мерките ни са свързани с поощряване на бизнеса, с намаляване, с разсрочване на данъци - всичко това има своята цена, посочи Барбалов. И тя към края на март е минус 19 млн. лева.

Ще направим втора корекция към есента, когато ще знаем в краткосрочен и дългосрочен план какви са разходите. Тогава ще представим пред обществото пълната актуализация на бюджета. А как ще изглежда тя? "Не знам дали ще е със знак плюс, но ако е с минус, трябва да е колкото се може по-малък" - отговори Барбалов.

Може да се очаква значително възстановяване при приходите от данък "Недвижими имоти", за моторни превозни средства, такса "Смет", но през март от строителни разрешителни са постъпили 350 хил. при 1.3 млн. миналия март - това няма как да бъде възстановено, посочи зам.-кметът.

Въпреки кризата, породена от пандемията от Covid-19, общината продължава изпълнението на ключови свои проекти в областта на образованието, транспортнати проекти, включително на ул. "Тодор Каблешков" и ул. "Филип Кутев", метрото - от това няма да се откажем, обеща той. Но други инвестиционни проекти ще бъдат разсрочени и отложени.

В бюджета ще бъде намалена приходната част с 3%, капиталовата програма - с малко под 3%, с около 2% - разходите за издръжка.

"Идвайки, имах възможност да погледна градинката до телевизията - там сега цъфтят лалета. Всичко това е засадено миналата година, тази няма да купуваме цветя. Ще се опитаме да инвестираме по-разумно. Всички заедно трябва да излезем от тази криза по най-добрия начин" - посочи Барбалов.

Строителството на 13-те нови детски градини продължава, тази година освен тях ще бъдат ремонтирани 4.

Един от най-засегнатите сектори е транспортният. Очакваният общ недостиг към средата на май е 9.5 млн. лева, който ще компенсираме, увери Барбалов. Той посочи, че и дружествата "правят всичко възможно да намалят разходите, например хора излизат отпуски, но има недостиг, който очакваме".

За Covid-19 с PSR тестове са били проверени рискови групи: социалния патронаж, който посещава възрастни хора, включително в социалните домове; 670 шофьори от градския транспорт, над 500 души от лечебните заведения. "Резултатите навсякъде са добри" - посочи Барбалов.

Немалки са загубите и на общинските болници. Там чувствително намаля броят на пациентите. "Хората се бяха притеснили, не посещаваха лекарите, но с възстановяването на плановите операции и редовните прегледи, се надявам този процес да бъде обратим."

Болни от коронавирус поемат Втора градска, Първа градска, където има двама болни, Четвърта градска, където засега няма такива, но е в готовност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови