Левон Хампарцумян напуска директорския пост в УниКредит Булбанк

Александра Маркарян 02 ноември 2018 в 12:44 9123 1

След 18 години начело на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян напуска позициите си на председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор в кредитната институция.

Той остава ангажиран с най-голямата банка в България, като ще поеме надзорни функции в нея, се казва в прессъобщение на Булбанк, което уточнява, че решението е взел Надзорният съвет. Той е утвърдил като нов главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет Теодора Петкова. Сега тя е главен риск директор на банката и член на управителния ѝ съвет.

Промяната не влиза в сила веднага. Това ще стане на 1 май 2019 г. след получаване на необходимите регулаторни одобрения на Българската народна банка (БНБ).

"Вече съм на 65 години. Има по-млади хора, които да поемат оперативната работа. Обявяваме промяната доста рано, аз продължавам да съм там и оставам ангажиран, но не толкова с ежедневния поток, не толкова с детайла, колкото с осигуряването на повече допълнителна сигурност", коментира Хампарцумян, потърсен от OFFNews за коментар.

"Левон Хампарцумян е доказан визионер в българския банков сектор. За мен и за УниКредит е чест, че работим заедно - коментира Карло Вивалди, директор на УниКредит за Централна и Източна Европа. - Той е най-дългогодишният лидер на банка от групата, което показва високата оценка за неговата работа. Под негово ръководство УниКредит Булбанк е пазарен лидер вече почти две десетилетия и активен участник в икономическото развитие на България. С наближаването на края на мандата му, УниКредит Булбанк е отлично позиционирана да продължи да се развива, да инвестира в своите хора и в нови технологии и да предоставя на клиентите най-съвременното банкиране.

Радвам се, че човекът, който ще поеме позицията главен изпълнителен директор, е избран от настоящия екип на УниКредит. Това показва готовността ни да развиваме колегите и потвърждава нашия ангажимент към равнопоставеността на половете и многообразието. Теодора притежава нужните лидерски качества да продължи успеха на УниКредит Булбанк и я приветстваме топло в новата ѝ роля."

"Основната ни цел през всичките тези години е била непрекъснато да се подобряваме, да бъдем силен, стабилен, предвидим и отговорен партньор на над един милион граждани, домакинства, малкия бизнес, големите кампании и местните общности. Гордея се с постигнатото от клиентите ни и от колегите ми. УниКредит Булбанк е силна, стабилна и добре подготвена за бъдещ растеж и съм убеден, че Теодора е правилният човек да продължи този път и да води банката напред“, коментира още  Хампарцумян.

„Много съм щастлива за предоставената ми възможност и за предстоящата ми работа с екипа, с който ще надграждаме успеха на УниКредит Булбанк“, каза Теодора Петкова.

Теодора Петкова е член на УС и главен риск директор на УниКредит Булбанк. Тя е председател на Кредитния съвет на банката, на Комитета по провизиране и реструктуриране и член на Кредитния комитет. Тя започва кариерата си в банката като кредитен анализатор през 2002 г. и става старши мениджър на екипа за корпоративно кредитиране през 2007 г. От 2009 до 2015 г. Теодора е директор на управление „Кредитен риск“, а от септември 2015 г. е директор на Международния център в „Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране“. Теодора Петкова е член на Надзорния съвет на УниКредит Кънсюмър Файненсинг и има многогодишен опит като член на Борда на директорите на УниКредит Факторинг. Тя е магистър по финанси от УНСС и има Global Executive MBA от Carlson Business School на University of Minnesota и от Vienna University of Economics and Business.

Към средата на 2018 г. УниКредит Булбанк е на първо място на българския пазар по активи (близо 20 млрд. лева), депозити (над 15 млрд. лева), кредити (близо 12 млрд.лв). УниКредит Булбанк е „Най-добра банка в България“ според международните издания Euromoney и Global Finance. Банката е част от УниКредит, чиято ясна и дългосрочна стратегия е да бъде успешна паневропейска търговска банка. УниКредит обслужва 26 милиона клиенти в Западна, Централна и Източна Европа. Групата има силен местен и международен опит, който споделя със своите клиенти чрез водещи банки на 14 основни пазара в Европа: Италия, Германия, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Румъния, Словакия и Турция. Чрез международната си мрежа, УниКредит обслужва клиенти в още 18 страни по целия свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови