Левон Хампарцумян: защо банковите такси поскъпват отново

OFFNews 21 ноември 2019 в 10:44 4047 1

Левон Хампарцумян

Поскъпването на банковите такси няма да е драматично, ще бъдат някакви проценти, защото иначе хората ще се откажат от услугите, а на пазара има достатъчно конкуренция.

Това коментира банкерът от UniCredit Bulbank Левон Хампарцумян по повод задаващото се ново повишение в тарифите на банките през декември, за което OFFNews съобщи вчера.

Той посочи, че повишението идва на фона на два процеса, които в момента текат в сектора. От една страна са европейски регламенти, част от които влизат в сила следващия месец. Те са в посока намаляване на трансграничните такси и изравняването им с локалните. (В регламентите няма изискване за повишение на таксите за банкови преводи вътре в страната - б.р.) 

"Да, днес може би ще има известно повишаване на таксите. Утре обаче, ако това повишение е прекалено голямо, има достатъчно конкуренция, за да го изравни", коментира банкерът.

Другият процес е на дигитализиране на банковото обслужване и предлагане на услуги онлайн, през телефон и др. "Извършването на трансгранични преводи с модерни дигитални средства е относително евтино. Същевременно, първоначалната инвестиция си е там. Да имаме банковата си сметка в телефона, онлайн, струва пари, това създава конкуренция и изисква инвестиция", посочи Хампарцумян.

Запитан дали банките не таксуват твърде скъпо на фона на печалбите си, той отговори: "Дали печалбите са неимоверни, прекалено големи или разумни, това решава конкуренцията. Нека не забравяме, че икономиката расте вече шеста година - това е доста дълъг период. Ние не можем да предскажем една криза, предполага се, че ще има обръщане на икономическия цикъл. Ако я предскажем, тя няма да е криза."

Финансистът прогнозира, че у нас няма как да се появят отрицателни лихви, макар и в момента нивата на лихвите да са твърде ниски.

Нивата на лоши кредити намаляха, добави той и посъветва потребителите никога да не задлъжняват до ръба на възможностите си, а да си оставят финансов буфер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови