Лицензът на Еврофутбол е окончателно отнет

OFFNews 18 юли 2020 в 17:25 6647 0

Лицензът на "Еврофутбол" за наземни и онлайн залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне е окончателно отнет.

Решението е взела Държавната комисия по хазарта на 14 юли 2020 г.

То е публикувано под №82 на сайта ѝ.

От "Еврофутбол" го обявиха за незаконно в съобщение, цитирано от БНР.

Лицензът бе отнет за три месеца с решение на ДКХ от 25 март и е разпоредено дружеството да предприеме действия за погасяване на задължения.

Според решението от 14 юли дружеството не е предоставило обезпечения за тях, нито е започнало да ги погасява - което е видно от справка, получена от НАП на 13 юли. В нея от приходната агенция уведомяват Комисията, че общата стойност на наложените обезпечителни мерки възлиза на 12 217 428 лева, но към 13-и няма постъпили плащания от страна на "Еврофутбол" ООД за погасяването им.

Публичните задължения са обект на административно производство, започнало на 26 юни 2020 г. Същия ден Комисията е уведомила "Еврофутбол" за започване на производство по окончателно отнемане на издадения лиценз. В дадения тридневен срок дружеството не се е възползвало от правото си да изрази становище, да представи доказателства или да извърши справка по съдържанието на административната преписка.

Според събраните до 14 юли доказателства "дружеството не изпълнило в срок дадените му разпореждания". То не е погасило просрочени публични задължения в общ размер 328 882 670.98 лв.

От „Еврофутбол” са категорични, че публичните задължения са „спорни”, освен това са обект на производство, водено от прокуратурата.

От Комисията обаче подчертават, че обвиненията по Наказателния кодекс са към физически лица, а „Еврофутбол” е юридическо по смисъла на Търговския закон. Независимо от обжалването в съда, решенията ѝ влизат в сила незабавно.

На първа инстанция съдът реши, че временното отнемане на лиценза на „Еврофутбол” е неправомерно, за което медиите научиха от публикация във Фейсбук чрез профила на Васил Божков. Този път от компанията изпратиха прессъобщение, в което оспорват законността на действията на Комисията по хазарта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови