'Локхийд Мартин' ще помага на наши таланти в науката

OFFNews 07 октомври 2019 в 11:36 3274 0

„Придобиването на изтребители F-16V Block 70 не е просто покупка, а дългосрочно партньорство, което дава възможност на българските Военновъздушни сили да посрещат успешно новите предизвикателства в сектора.“

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, от която България закупи бойните самолети.

Дългосрочното сътрудничеството, което ще се осъществи благодарение на Програмата за индустриалното партньорство, бе основна тема на разговора. Тя е част от процедурата по придобиването на изтребителите и се регламентира с договор между Министерството на икономиката и „Локхийд Мартин“. Самолетите ще бъдат поддържани и ремонтирани в България от наши специалисти. Ще бъдат създадени също работни места и ще се внедри уникално за страната ни ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.

По време на срещата с Ранди Хоуър, директор на „Бизнес развитие на F-16“, и Лиза Херман от „Международно бизнес развитие за Централна Европа“ в компанията, бе отбелязано, че F-16 е най-удачният многоцелеви боен самолет за България и изцяло покрива нуждите на страната ни за отбрана и изпълнение на задачите в рамките на НАТО. Модерният изтребител е на въоръжение в 28 страни в света.

Представителите на американската компания подчертаха, че само в Европа има над 700 самолета F-16, а в света са продадени над 4000 броя от летателното средство.

„България успешно изпълнява поетия ангажимент за инвестиции в отбраната, договорени на Срещата на върха в Уелс през 2014 г.“, акцентира Борисов. И посочи, че от началото на 2018 г. активно прилагаме националния План за нарастване на отбранителните разходи до 2024 г. „Със закупуването на 8 броя самолети F-16V Block 70 през настоящата година тази цел вече е постигната и в края на 2019-а разходите за отбрана се очаква да надвишат 3% от БВП“, каза Борисов.

На срещата, на която присъства и министърът на финансите Владислав Горанов, бе обсъдено още, че индустриалното партньорство на България с американската компания ще развие талантите в науката и инженерните дейности в сектора. Предвижда се също „Локхийд Мартин“ да предостави на националната ни Военновъздушна академия най-съвременното обучение на пилоти и механици по програми, направени от компанията за ВВС на САЩ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови