МРРБ за "Струма": Имаше риск за пълно компрометиране на обществените поръчки

OFFNews 06 април 2017 в 19:20 6310 0

Снимка МРРБ

Спас Попниколов.

След разкритията на OFFNews.bg, че ДАНС е арестувала Стефан Гайтанджиев за открадната папка от АПИ, заради което бе спрян търгът за изграждане на най-големия тунел „Железница“ на магистрала „Струма“ пресцентърът на МРРБ разпространи изявление на служебния министър Спас Попниколов.

Публикуваме изявлението на Попниколов в пълния му вид и без редакторска намеса:

"Още при встъпването си в длъжност като служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, обявих за свой приоритет продължаване на работата по реализацията на автомагистрала „Струма“. Именно заради това, една от първите инициирани от мен срещи при заместник- министър председателя по европейски фондове Малина Крумова, беше за магистрала Струма. На срещата присъствахме всички отговорни за реализацията на обекта институции, а именно МРРБ, АПИ, МТИТС И МОСВ.

В резултат на установеното от мен шестмесечно забавяне в работата на комисията за оценката на офертите на обект тунел Железница, препоръчах на бенефециента по ОПТТИ, АПИ, на който МРРБ е принципал, да предприеме необходимите действия , за да може комисията да започне активно своята работа.

Установяването на липса на част от офертата на един от кандидатите компрометира процедурата до такава степен, че единствената законосъобразна възможност пред Възложителя е прекратяването на процедурата.

Заставам зад решението на Възложителя -Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, като още веднъж искам да подчертая, че продължаването на процедурата при сегашната ситуация със сигурност би довело до спиране пълна загуба на доверието на европейските ни партньори и цялостно компрометиране на дейностите по възлагане на обществени поръчки.

Не само като министър, но и като български гражданин, не мога да допусна такъв тип нарушения на правилата да бъдат потулвани и пренебрегвани. Убеден съм, че прекратяване на процедурата е единственото законосъобразно решение. При отговорно и професионално отношение в работата - не само в подготовката, но и при провеждането на нова процедура, тя може да бъде обявен отново след около 2 месеца, а проектирането и строителството на обекта да приключат в сроковете по Оперативната програма.

Редовният кабинет следва да предприеме всички мерки за ново обявяване на процедурата, без да допуска нелогично и необосновано забавяне, както и следва да продължи положените от нас усилия за обявяване на процедурата за изграждане на отсечката на Лот 3.2. – Кресненското дефиле, защото именно забавянето на тази процедура е най-същественият риск за загуба на европейски средства."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови