Малки и средни предприятия в граничните ни области ще получават безвъзмездно евросредства от 2021 г.

OFFNews 09 ноември 2019 в 12:57 2000 0

Фонд за малки проекти ще осигурява финансиране на малки и средни предприятия в граничните области на България и Сърбия през новия програмен период 2021-2027 г., съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което ще продължи да отговаря за програмите за европейско териториално сътрудничество.

Финансирането ще е по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg - ИПП България – Сърбия (2021-2027).

Предприятията ще могат да получават безвъзмездно средства по проекти до €100 000 при облекчени процедури за подпомагане и модернизиране на производството, повишаване на капацитета и достигане на нови пазари, повишаване на конкурентноспособността и др.

30% от бюджета на програмата може да бъде насочен към реализирането на голям стратегически проект между двете държави с цел увеличаване ефекта от инвестициите.

Запазва се териториалният ѝ обхват. В България това са областите Видин, Монтана, Враца, София област, Перник и Кюстендил, а в Сърбия - Бор, Зайчар, Нишава, Топлица, Пирот, Ябланица и Пчиня.

В следващия период финансирането от ЕС се запазва в размер на 85%, като се въвеждат мерки за облекчаване на бенефициентите и намаляване на административната тежест.

По сегашната Програма за трансгранично сътрудничество се реализират проекти в размер на близо €26 млн. Приключило е изпълнението на 36 от общо 39 проекта, финансирани по първата покана за близо €18,5 млн. По втората са сключени 28 договора на обща стойност от почти €7,45 млн. Към момента е спестен ресурс от €4 млн., които ще бъдат разпределени за изпълнението на допълнителни проекти с фокус в инвестициите за околна среда.

С най-много реализирани проекти са сръбските общини Ниш и Зайчар и българската община Монтана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews