Малките кабелни оператори: Чакайте лавина от дела в Страсбург срещу България

"Ювелирната" акция на ГДБОП спря работата на цели общини, банки и медии, обслужват се чисто корпоративни интереси, категорични са от тв сдружение

OFFNews 14 юни 2019 в 14:05 12588 0

Снимка ТВ Запад

Видимите резултати след акцията на ГДБОП и Жандармерията в Калел-Сат-Запад.

Ювелирната акция на ГДБОП е репресия срещу малките кабелни оператори, която под благовидния предлог за борба с корупцията всъщност защитава корпоративни интереси на организации, които целят ликвидиране на конкуренти и разчистване на пазари, използвайки държавни органи и структури. Това се казва в декларация на Националното сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000“.

Според сдружението големите потърпевши от акцията са обикновените хора, които са останали през 21-век в страна - членка на ЕС без телевизия и интернет.

"Това е изключително тежко посегателство върху гражданските им права, защото правото да получаваш и разпространяваш информация е основно човешко право, съгласно редица европейски конвенции", категорични са от „Клуб 2000“.

В декларацията се казва още, че спирането на интернет е блокирало дейността на редица общини и банки, особено в Югозападна, Централна Южна България и Бургас, че бизнесът е парализиран и че граждани вече се самоорганизират за протести.

„Ювелирната“ акция има и още една тежка последица – преустановена бе дейността на местните телевизии „Рила“, „Канал 0“ и „Източни Родопи ТВ, която излъчва за регионите на Кюстендил и Дупница, а журналистите не са били допуснати до работните си места. Т. е. затворена беше цяла една медия. И после се питаме защо България трайно се е ориентирала към последните места по свобода на словото в света, далеч зад повечето африкански държави, което срам за страна - членка на ЕС, посочват от организацията.

От „Клуб 2000“ предупреждават и че предстои лавина от дела срещу България в Европейския съд в Страсбург и лицата, които са инспирирали и допуснали това срамно посегателство.

Ето и пълния текст на декларацията на Националното сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000“:

Както предупредихме на пресконференция в БТА само преди няколко дни, репресиите срещу кабелните оператори започнаха. На 13.06.2019 г. след „ювелирна“ акция на ГДБОП, за която ние знаехме от преди два месеца, включително от кого е поръчана, беше иззета цялата техника на наши членове и колеги в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Дупница, Гоце Делчев, Сандански и още десетки населени места, се разпространяваха стотици програми под предлог, че има неуредени авторски права само за 1-2 от тях. Това довежда до нарушение на всички надлежно сключени договори с ТВ програми спирайки излъчването им. В резултат дейността на кабелните оператори там бе насилствено преустановена и всичко това под благовидния предлог за борба с пиратството. Всъщност се преследваха корпоративни интереси на организации, които целят ликвидиране на конкуренти и разчистване на пазари, използвайки държавни органи и структури, които от своя страна в старанието си многократно превишават правата си.

Големите потърпевши от тази „ювелирна“ акция обаче се оказаха обикновените хора в посочените населени места, които останаха през 21-век в страна - членка на ЕС без телевизия и интернет. Това е изключително тежко посегателство върху гражданските им права, защото правото да получаваш и разпространяваш информация е основно човешко право, съгласно редица европейски конвенции.

Спирането на интернет блокира дейността на редица общини и банки, особено в Югозападна, Централна Южна България и Бургас, бизнесът е парализиран, а граждани се самоорганизират за протести.

„Ювелирната“ акция има и още една тежка последица – преустановена бе дейността на местните телевизии „Рила“, „Канал 0“ и „Източни Родопи ТВ, която излъчва за регионите на Кюстендил и Дупница, а журналистите не са били допуснати до работните си места. Т. е. затворена беше цяла една медия. И после се питаме защо България трайно се е ориентирала към последните места по свобода на словото в света, далеч зад повечето африкански държави, което срам за страна - членка на ЕС.

Предстои лавина от дела срещу България в Европейския съд в Страсбург и лицата, които инспирираха и допуснаха тази срамна „ювелирна“ акция следва да поемат своята отговорност.

Кабелните оператори, законно работещи от десетки години сме потресени от безкрупулните действия на поръчителите и организаторите на тази кампания!

С настоящото апелираме медиите да отразят обективна и реална картина за случващото се и да предоставят възможност на потърпевшите да изкажат и своята гледна точка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови