Малта отне лиценза на банка с български собственик, вижте неговия отговор

OFFNews 02 юли 2020 в 19:43 8693 0

Лицензът на малтийската банка Satabank, в чието основаване и собственост участва българският гражданин Христо Георгиев е бил отнет от Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщи Ройтерс. Малтийският финансов министър Едуард Шиклуна уточни, че това е най-драстичният ход, който регулаторът може да предприеме срещу финансова институция. ЕЦБ е действала по препоръка, отправена от Малтийския орган за финансови услуги. През октомври 2018 г. малтийският регулатор замрази 12 хиляди сметки в банката, създадена през 2014 г. Тогава се разследваха предполагаеми нарушения, сред които пране на пари и подозрителни трансакции за милиони евро

Христо Георгиев: Не са известни или доказани нарушения

Срещу банката и нейните акционери и служители не са провеждани разследвания, се казва в отговор, който получихме от името на Христо Георгиев. “Не са известни или доказани и нарушения на законите за мерки срещу пране на пари, извършени от банката или каквито и да е други сериозни нарушения на законите. Наказанието, наложено от малтийските власти, е неочаквано и неоправдано и от своя страна е последвано от серия фалшиви новини в малтийските медии, които паралелно с действията на MFSA имат за цел да навредят на авторитета на банката и на акционера Христо Георгиев. Сто процента от тиражираните през периода новини от някои малтийски медии срещу Христо Георгиев, са неверни и представляват целенасочен черен ПР, който има за цел да дискредитира банката и собственика й. Твърденията за съмнителни сделки или клиенти не са потвърдени от нито един орган до този момент. Няма разследвания срещу банката, нейните служители и срещу съдружниците. Няма извършени нарушения на законите за мерките против пране на пари от банката или каквито и да е било други сериозни нарушения на законите. Наложената глоба от малтийския орган е неоснователна и се обжалва в съда в Малта, както от банката, така и от самото Компетентно лице”, се казва в отговора на Георгиев.

Ето и останалата част от отговора на Георгиев:

По инструкция на малтийските органи клиентите, които са имали средства в банката, са ги получили обратно. Всички публикации в малтийската преса против Банката и съдружниците са неверни и целят да увредят репутацията на българските инвеститори. Като реакция на проведените целенасочен черен ПР са заведени три дела за клевета срещу малтийските медии и автори, които предстои да докажат неверността на съдържанието им. Предстои завеждането на допълнителни дела за клевета и тиражиране на невярно съдържание в малтийски медии.Решението за отнемането на лиценза на „Сатабанк“ беше взето от ЕЦБ по принуда след като след двугодишно управление на банката от Малтийската комисия за финансови услуги (MFSA) и Компетентното лице, за периода от 2018 г., на банката бяха начислявани прекомерно високи такси (700 евро на час), в резултат на което капиталът й падна под необходимия минимум. Отнемането на лиценза на „Сатабанк“ е в резултат именно на това обстоятелство – падане на капитала под минимум, а не доказване на каквито и да е нарушения или злоупотреби. Решението на ЕЦБ е неоснователно и ще бъде обжалвано пред съда на ЕС.

Възниква въпросът – каква е причината за целенасочената „война“ срещу дейността и авторитета на „Сатабанк“ в Малта. Нашето становище е, че срещу банката бе проведена целенасочена акция на Малта с крайна цел да ликвидира Satabank, която е европейски конкурент на пазара на платежни услуги, като по този начин защити пазарния дял на местните малтийски банки. Не на последно място Малта използва Satabank и нейната чуждестранна собственост като изкупителна жертва, за да възвърне репутацията си пред европейските институции, които от дълго време критикуват страната за корупция и липса на ефективни мерки срещу прането на пари.

„Сатабанк“ предoставяше модерни услуги за електрони пари и картови плащания на европейските граждани и малки и средни търговци в Европа. След събитията със Сатабанк през 2018г. всички български органи, включително БНБ, ДАНС, НАП,
КЗП, НОИ и други извършиха в продължение на дванадесет месеца пълна проверка на дейността и клиентите на „Айкарт АД“, както и на неговия агент „Майпос“ АД. Не бяха установени никакви нарушения.

Христо Георгиев е съосновател на iCard и мyPos, които по никакъв начин нямат общо със
„Сатабанк“ и са доказан иновативен и устойчив бизнес, със заслужена репутация и доверие в потребителите. От април месец 2020 г. Христо Георгиев вече не е съсобственик в iCard. Христо Георгиев е един от участниците в току що излязлата книга на Agustin Rubini - “Fintech Founders”, която се разпространява от Amazon. Книгата представя 70-те основатели на финтех индустрията в света и отрежда важно място на българския предприемач като един от влиятелните представители на индустрията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови