Манолова: Държавата да не национализира боновите книжки

OFFNews 15 юни 2020 в 12:35 2175 1

От „Изправи се.БГ" настояваме законопроектът за „спящите акции" в боновите книжки да бъде оттеглен и да не бъде предлаган за разглеждане от Министерския съвет. Той предвижда недопустима национализация, а потърпевши ще бъдат около 3 млн. български граждани, чиито икономически права ще бъдат увредени. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова в становище, изпратено днес до министъра на финансите Владислав Горанов.

То касае общественото обсъждане на Проект на Закон за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, водени в централния регистър на ценни книжа от „Централен депозитар" АД, публикуван на 13.05.2020 г. Днес изтича срокът за общественото обсъждане.

Според Манолова предложеният законопроект цели да обслужи конкретен частен, а не публични интереси.

„Неодпустимо е в правова дърава и пазарна икономика да се предлага от Министерството на финансите законопроект, който предвижда национализация на акциите на гражданите от масовата приватизация", се казва още в становището. 

Председателят на „Изправи се.БГ" предлага управляващите, ако искат да решат проблема със „спящите акции", да предвидят мерки за дистанционно управление на тези малки пакети акции, ефективни механизми за изплащане на дивиденти, намаляване и дори премахване на таксите за управление, прехвърляне и най-вече за наследяване, които в момента са в неприемливи за гражданите размери.

Тя сравнява предложената национализация на акциите на гражданите от боновите им книжки с национализация на автомобили, които не се управляват или недвижими имоти, които не се ползват от собствениците им.

„Според нас предлаганото по същество конфискационно решение, обосновано с незаинтересоваността на собствениците на „спящи" акции, е сравнимо с конфискация на банков влог, по който няма движение, или на автомобил, който не се управлява, или на недвижим имот, който не се използва, тоест това е крайно неприемлива и ретроградна практика за правова държава с действаща пазарна икономика", пише в становището.

„Няма нормативен акт на европейското или българското право, нито практика, която да предполага и още по-малко да налага подобно нововъведение като предлагания законопроект. Напротив, той е в остро противоречие не само с Конституцията на РБ, правото на ЕС, международните договори и стандарти, по които България е страна, но и с основополагащите принципи на съвременната правова държава", категорична е Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови