Манолова: Къде отидоха 500 млн. лева, дадени за ремонт на язовирите

OFFNews 09 януари 2020 в 11:03 1814 0

Председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова изпрати заявление за достъп до информация до министъра на икономиката Емил Караниколов относно отпуснатите за ремонт на аварийни язовири 500 млн. лева преди 18 месеца (юли 2018 г.).

Заявление за достъп до обществена информация е изпратено и до изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ясен Спасов, капиталът на която е трябвало да бъде увеличен с тези 500 млн. лева, съгласно решения и постановление на Министерския съвет от юли и следващите месеци на 2019 г.

Манолова иска подробна справка-отчет от 1 октомври 2018 година до 30 септември 2019 година на язовирите, язовирните стени и съоръженията към тях, по отношение на които са възложени или изпълнени ремонтни дейности и реконструкции, както и за стойността на тези ремонти.

Манолова иска информация и за сумите, ако има такива, които са изразходени за други дейности, финансирани със средствата, предоставени на Държавната консолидационна компания. От "Изправи се.БГ" искат и план или програма за ремонтните дейности и реконструкции на язовири, както и списък на язовирите, които предстои да бъдат възложени за ремонт през 2020 г.

В рамките на ДКК в края на миналото лято се създава Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовирите, чиято първа работа била да си купи 30 нови автомобила, както Мая Манолова обяви вчера на базата на отчетите на дружеството, публикувани на страницата на Министерството на финансите.

Според наличната до момента публична информация, ремонтите за 500 млн. лева е трябвало да се осъществят от дружеството „Монтажи" ЕАД, което също е част от структурата на ДКК. По официални твърдения на Министерството на икономиката към началото на декември 2019 г. обаче, на „Монтажи" са възложени ремонтите на 182 от общо 418 аварийни язовира, за които са отпуснати парите.

За останалите 236 язовира не е ясно дали са възложени ремонтни дейности. Няма данни и колко от аварийните язовири са ремонтирани до момента с целевите 500 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !