Mastercard увеличава лимита за безконтактните плащания на 50 лева

Промяната ще влезе в сила от 1 април 2019 г.

OFFNews 28 септември 2018 в 11:59 2406 0

Снимка Pixabay

Лимитът за верификация на картодържателите за безконтактни плащания с Mastercard и Maestro в България ще бъде повишен от 25 на 50 лв. Промяната ще влезе в сила от 1 април 2019 г.

Така картодържателите на Mastercard и Maestro в България ще могат да плащат без да е необходимо да въвеждат ПИН код за трансакции до 50 лв. 

Увеличението на лимита за безконтактно плащане до 50 лв. без въвеждане на ПИН отговаря на нуждите и очакванията на българските картодържатели, коментират от Mastercard. През 2017 г. броят на активните потребители с безконтактни карти в България достига 54%, което е увеличение с 22% за една година. Методът на безконтактни плащания в България най-често се използва в супермаркети и хипермаркети (77%), в търговските вериги (68%), в бензиностанциите (41%) и в ресторанти/кафенета/заведения за бързо хранене (21%). Българите биха искали да използват безконтактно плащане най-много в супермаркетите (68%), в магазините за търговия на дребно (52%), в бензиностанциите (37%), в заведения за хранене и заведения за бързо хранене (25%) и в държавни и общински институции (18%), показва проучване на компанията.

Средната стойност на една трансакция в страната надвишава настоящия лимит от 25 лв., като възлиза на 58 лв. Според Mastercard увеличението на лимита за верификация на безконтактни плащания ще позволи значително да се увеличи скоростта и удобството на голяма част от безконтактните трансакции посредством високотехнологичните решения, които потребителите вече предпочитат да използват.

По данни на Mastercard в сравнение с останалите европейски държави, текущата граница на трансакции без ПИН в България е една от най-ниските. По-висок лимит на стойностите за верификация на безконтактните трансакции съществува не само в западноевропейските държави (в Обединеното кралство сумата възлиза на 30 паунда или около 63 лв., във Франция и Ирландия - на 30 евро или около 60 лв.), но и в много от страните от Централна и Източна Европа (в Литва CVM лимитът е 25 евро или около 50 лв., в Румъния - 100 леи или около 42 лв., в Словакия - 20 евро или около 40 лв.). Глобалната тенденция в държавите, в които лимитът за верификация на безконтактни плащания е с ниска стойност, е той да се повишава - през 2019 г. в Полша, където 9 от 10 плащания в големите вериги за търговия на дребно са безконтактни, лимитът на CVM ще бъде повишен от 50 PLN (около 23 лв.) на 100 PLN (около 45 лв.). Практиката от други пазари показва, че увеличаването на лимита на CVM позволява на потребителите да плащат по-често безконтактно и да разнообразяват покупките, направени по този начин. И в крайна сметка води до по-редовно, ежедневно ползване и създаване на нови потребителски нагласи. В същото време по-мащабното навлизане на безконтактните плащания е пряко свързано с адаптирането на мобилните разплащания и популяризирането им в страната и чужбина, което води до по-конкурентен бизнес климат и увеличаване на ръста на приходите на търговците, коментират от Mastercard.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови