Milrem Robotics и John Cockerill показаха роботизирана бронирана машина

OFFNews 19 юни 2020 в 11:03 4121 1

Type-X се управлява изцяло дистанционно

Milrem Robotics и белгийската отбранителна компания John Cockerill Defense представиха роботизирана бойна машина Type-X (RCV), интегрирана със защитена бойна станция от второ поколение с марка Cockerill (CPWS II).

Според двете компании шасито Type-X е революционна разработка за модулна многоцелева машина, платформа за цяло семейство автоматизирани безпилотни бронирани машини. Това е първата бронирана машина, която е целенасочено проектирана и произведена като автоматизирана и безпилотна, предназначена да бъде съставна част от експлоатация без екипаж като ключова част от механизирани подразделения.

Type-X е проектирана така, че боеготовата машина да тежи под 12 т., което позволява бързото й транспортиране и разгръщане – включително с хеликоптер или парашут.

Type-X е комбинация от обогатен изкуствен интелект (Augmented Artificial Intelligence) и дистанционен системен оператор. Машината е верижна и е с висока бронезащита. Бронираните машини от този тип могат да допълват войскови формирования или да оперират самостоятелно като безпилотни формирования.

„Модулният принцип на Type-X позволява интеграцията и на по-големи куполи, но конструкциите на куполите, които представяме днес, са оптимизирани за операции под броня“, заяви Кулдар Ваярси, изпълнителен директор на Milrem Robotics. „CPWS II е стъпка в правилната посока, тъй като куполът поначало е проектиран да бъде с дистанционно контролирана конфигурация (безпилотен) и осигурява лесен достъп отвън, което позволява да се извършва презареждане и поддръжка“, добави Ваярси.

„Една от първите реалистични роли за безпилотните бронирани бойни машини ще бъде защита на конвой, охрана и отбрана на база или периметър“, заяви Саймън Хей, главен маркетинг директор на John Cockerill Defense. „Type-X в конфигурация с купол CPWS може да бъде водеща машина или ариергард, осигурявайки на конвоя допълнително наблюдение и огнева мощ. Рядко конвой разполага с 25-милиметрова огнева мощ и като се има предвид, че системата е безпилотна, тактики като щурмуване от засада или маневриране в позицията на врага вече са реалистични възможности за конвой под обстрел“, обясни той.

По думите на Хей функциите за водене на безпилотните машини представляват добре развита технология, като разполагането на няколко контролни станции в конвоя може да осигури резервираност и бърза реакция. „Допълнителната сигурност на една предна оперативна база вече може да се гарантира от подвижна безпилотна бойна машина. Вместо войници да бъдат излагани на риск, тези отбранителни системи могат да осигурят непрекъснато наблюдение и способност за маневриране и отблъскване на нападение, а не просто за поемане на удара“, изтъкна той.

CPWS II е купол с нисък профил и леко тегло и позволява монтиране на оръдие M242 25 mm X 137 mm Bushmaster или 230LF, 30 mm X 113 mm. CPWS II е дистанционно управляван купол, проектиран с цел да се интегрира с бронирани машини със задвижване 4х4 и 6х6. Революционният люк, който може да работи в три режима, го прави предпочитан избор при операции с бронирани машини без екипаж.

Възможността за отваряне на купола позволява бързо презареждане отвън. Оборудван с 360 градуса панорамен мерник, със CCD, термовизионно и смесено изображение, CPWS е чудесен партньор за роботизираните бойни машини Type-X. Куполът може да бъде оборудван с противотанкови ракети като Alcotan, MMP, Javelin или SPIKE.

„Комбинирането на автоматизирани логистични машини с Type-X може успешно да намали необходимия състав на конвоя и да го сведе само до няколко оператора. Паралелно с това, способностите за отбрана на конвоя ще бъдат увеличени“, заяви Кулдар Ваярси. „Това не е просто скок напред в защитата на силите, а умножител на силите, с които разполагате“, допълни той.

По време на демонстрацията Milrem Robotics представи и своя комплект за интелигентни функции (IFK), който превръща всяка машина в самостоятелна или дистанционно управлявана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!