Министър Нанков проверява може ли тунел „Витиня“ да се отвори до лятото

OFFNews 10 май 2017 в 09:30 4061 0

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще инспектира ремонта на тунел „Витиня“ днес. 

Той ще направи оглед на ремонтно-възстановителните дейности, които се извършват в момента в дясната тръба на съоръжението. Инспекцията е съвместно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов и експерти от агенцията, както и представители на пътноподдържащата фирма „Автомагистрали“.

Целта е да се провери дали работите в тунела могат да приключат преди началото на летния сезон при пълна мобилизация и 24-часов режим на работа на екипите, за да пусне движението и да се улесни трафикът по магистралата.

Ремонтът в тръбата за Варна започна на 27 юни миналата година. Той включва възстановяване и усилване на тунелната облицовка, хидроизолация, обновяване на пътната настилка, на електрическата и вентилационната инсталация, ново LED осветление, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване и т. н. Ремонтните дейности продължават по-дълго от първоначално предвиденото поради по-големия обем работа, която бе установена, че е необходимо да се извърши в хода на ремонта, на комплексността на предприетите действия и тяхната последователност. Сроковете бяха удължени и заради изключително тежките метеорологични условия през зимните месеци.

До момента на тунела са извършени около 65% от предвидените дейности. Тунелът е с нова хидроизолация, дренажни и колекторни системи, водопроводи и т. н. Финансирането на ремонтно-възстановителните дейности през 2017 г. е осигурено от бюджета на АПИ.

Тунел „Витиня“ е в експлоатация от 1984 г. Последният му ремонт е преди 27 г., когато е извършено осушаване на облицовката в съоръжението.

До приключване на строителните работи преминаването през съоръжението ще се осъществява двупосочно в тръбата за София.

Алтернативният маршрут на движение за избягване на ремонта в двата тунела е: от София за Варна е път I-1 - от 215-ти км /при пътния възел при 30-ти км на АМ „Хемус“ /Витинска река/ до км 204+200 - обходен път на Ботевград, а след това по път II-17 до пътен възел „Ботевград“ на АМ „Хемус“ и обратно.
В края на март първокласният път I-1 София – Ботевград, в района на АМ„Хемус“, бе ремонтиран. Настилката е изкърпена, поставени са нови ограничителни системи и хоризонтална маркировка, за да пътуват шофьорите по-безопасно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови