Министър Петков обсъди с Българска асоциация за аутсорсинг предизвикателствата на пазара на труда

ОFFNews 19 февруари 2019 в 10:39 1719 0

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков се срещна с представители на ръководството на Българска асоциация за аутсорсинг.

По време на разговора беше обсъдено актуалното състояние на пазара на труда и мерките за повишаване на квалификацията на работната сила. Акцент беше поставен върху политиките за по-добро съвместяване на професионалния и личния живот и възможностите за въвеждане на гъвкаво работно време.

Министър Петков представи мерките за стимулиране на майките да се връщат по-бързо на работа след раждане на дете. От 2017 г. законодателството дава възможност на жените, които се върнат на работа преди детето им да навърши една година, да получават към заплата си и 50% от полагащото им се обезщетение за отглеждане на дете.

Данните към момента са окуражаващи, тъй като доста майки са се възползвали от тази възможност, коментира министър Петков. По линия на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ се изпълнява проект „Родители в заетост“, който подпомага връщането на членове на семейството на пазара на труда, осигурявайки детегледачка за детето, добави той.

По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за връщане на българи от чужбина с цел да намерят професионална реализация у нас. В тази връзка министър Петков представи инициативата на Министерството на труда и социалната политика за организиране на кариерни форуми за българи в държавите в Европа, които са с най-висок процент обучаващи се или вече завършили наши сънародници.

Обсъдени бяха и регулациите за издаване на разрешителни за работа на граждани от трети страни, както и подготовката на двустранни споразумения за регулиране на трудовата миграция. Министър Петков припомни, че през 2018 г. България е подписала такива документи с Армения и Молдова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови