Министърът на туризма ще решава кой курорт е национален, а съветниците - къде ще се шуми

Георги А. Ангелов 28 ноември 2019 в 12:10 6185 3

Снимка Министерство на туризма

Николина Ангелкова

Министърът на туризма ще казва кой курорт е национален, а общинските съвети ще решават в коя част на курорта ще може да се вдига шум и в коя не. Това предвижда проект за промени в Закона за туризма на правителството, който беше приет на първо четене в парламента. Дебатите по него предизвикаха сблъсък между лидера на НФСБ и Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова и размяна на реплики, макар и не остри.

Със закона се въвежда “продуктово зониране“, което по дефиниция “e разделение на територията на националните курорти на обособени функционални зони, които се характеризират със специфична концентрация на ресурси и дейности, удовлетворяващи определен набор от потребности и преживявания на туристите”. Зоните ще се определят от общинските съвети.

От закона не става ясно какви ще бъдат изискванията за обявяването на един курорт за национален, като критериите за това ще бъдат обявени в наредба, която тепърва ще се пише. Не става ясно и какви ще предимствата на “националните курорти”. За статута ще се кандидатства от общините, а решението ще е на правителството по предложение на министъра на туризма.

Правото на Министерство на туризма да определя националните курорти е своеобразна форма на диктат, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите. Той обяви, че групата на „Обединени патриоти“ няма да подкрепи проектозакона заради философията, по която е изготвен. Той не е съгласен и с това че “министерство на туризма обявява списък на категорията информация, подлежащи на класификация“. Става въпрос за въвеждане на пълно информационно затъмнение, заяви Симеонов, което ще поражда корупция и такъв текст в 21-ви век е недопустим.

Депутатът от БСП Христо Проданов предупреди, че на местните избори в общинските съвети по морето влязоха съветници от икономически групи по интереси. “Не бива на тях да им се дава право да решават”, каза Проданов. Според него тези “групи” ще решават чий ресторант или заведение ще попадне в зоните в които може да се вдига шум нощем. По-голямата част от предложенията в Закона за туризма са съмнителни и спорни, смята Проданов. Дора Янкова припомни, че към собтвеността и строителството имат отговорности и други министерства.

Общинският съвет трябва да определя политиката за развитие на туризма на територията на общината и програма за развитие на туризма. В проекта е заложено засилване на ролята на консултативните съвети по въпросите на туризма и туристическите сдружения.

Друг текст, който говори за лобизъм е, че ски учители могат да бъдат само лица, които имат правоспособност на треньори по ски. “Територията на ски пистите, независимо от собствеността им, е общодостъпна и обучение по снежни спортове на нея могат да предлагат само ски училища, вписани в Националния туристически регистър”, пише още в закона. Министерството на туризма ще определя и сложността на пистите. От години собствениците на курорти са във война с независимите ски училища и се опитват да наложат монопол.

Ангелкова отхвърли обвиненията в корупция и диктат. Тя се съгласи, че за продуктовото зониране е нужно прецизиране между двете четения. Ангелкова заяви, че има 31% ръст на международните туристи, откакто е създадено министерството. ”7,8 милиона чужди туристи към момента, въпреки предизвикателствата тази година. Има и 34% ръст на приходите от създаването на министерството на туризма насам. Да, може и да не е с темповете, които искаме, но нещата се случват”, похвали се Николина Ангелкова. Тя каза, че по този закон се работи 3 години.

Със закона се създава "списък на категориите информация, подлежаща на класификация като служебна тайна за сферата на дейност на Министерството на туризма и структурите на пряко подчинение на министъра на туризма.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4534

3

Общинар

28.11 2019 в 15:42

Няма по нелеп и некомпетентен министър от Николинка Ангелкова. Съсипа туризма, но продължава да стои, до пълното му загробване и да въвежда все повече и по абсурдни регулации! Но, за да я държи Бойко, с цената на съсипване на бранша, значи някой му нарежда, или мутрите или ДПС. А тя ги обслужва. Всякак! И очевидно и е наредено да свърши още няколко дебели далавери и да узакони още някои грабежи, като приватизацията на Сл.брягАД, преди да я разкарат.

13510

2

Mayya

28.11 2019 в 14:43

Две министерства, които при друг управляващ въобще не биха съществували - на туризма и на младежта и спорта. Те са най-много за агенция, а реално - за дирекция в министерство. Интересно и как са си поделили ски-училищата - те спорт ли са или туризъм.

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

28.11 2019 в 13:21

Въх!!!
Сега АНГЕЛИНКАТА МУ ша го опрай туризЪма..
Я как оди до Москвата.. Че и фериботен туризъм чак договори..
Ма що ли тъй фериботите до Турцията пълни одеха..
Че Ердоган и чартърите спонсорираше.. Та рекорди с руснаци и немци да постига..
Пък до Черноморието ни - то фериботи НЯМАШЕ..