НАП с мерки срещу заплатите в плик: ще ни информира с имейл за осигурителния доход

OFFNews
08 ноември 2018 в 15:49 | 4492 |2

НАП предприема мерки за намаляване на риска от укриване на част от работните заплати или т. нар. „заплата в плик“.

Това съобщиха днес от приходната агенция на кръгла маса. В събитието участваха представители на НАП, НОИ и Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“.

Всеки новоназначен служител ще получава електронно съобщение с информация за декларирания му осигурителен доход, трудов договор и други данни от данъчно-осигурителното му досие.

Всички участници в кръглата маса изразиха мнение, че най-ефективният подход за справянето с риска от укриване на доходите е свързан с информирането и комуникирането с обществото на това какви са техните преки загуби от подобно поведение, респективно, ползи от спазването на закона.

Други начини за справяне с укриването на доходи са срещи с представители на браншови организации на рискови отрасли, сключване на споразумения с тях, насърчаване на т. нар. саморегулация в браншовите организации, включително и чрез законодателни мерки.

Именно по-добрата информираност за проблема стои в основата на информационната кампания на НАП "Заплата в плик". На специално създаден сайт всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар „калкулатор на загубите“.

Той изчислява колко пари ще загубим в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии.

Препоръчани материали
мнение от IP

Рейтинг : 5810

08.11 2018 в 17:00 2
+ 1
- 0
Вместо да ми обясняват какво губя, да намерят начин работодателите да не плащат по този начин. Никоя загуба не е по-голяма от тази да си без работа
elbarbudo

Рейтинг : 1340

08.11 2018 в 15:58 1
+ 1
- 0
Ако работодателя ми плаща част от заплатата в плик, аз дали няма да знам тоя факт, та ще трябва калинките да ми пишат мейл?